aku bukan aku [macam yg selalu2 kau kenal]

25 September 2009

aku balik bercuti di kampung halaman aku.. sampai umah xde sape2 pon selain nenek ngan atuk. xbanyak bercakap... xbanyak bercakap... xbanyak bercakap.. memang x macam aku yang selalu kau nampak. kalau susah nak percaya xpe, aku paham.. tapi memang seyes aku terasa macam bile kat rumah aku perlu jadi matang... bukan! bukan perlu.. tapi tibe2 aje jadi matang... xde laa matang sangat ...cume banyak perkara aku fikirkan... dan banyak perkara perlu dilakukan, banyak perkara yang dulu2 kecik2 xpayah buat tapi sekarang perlu buat.

bagus jugak. terasa tanggungjawab macam orang dah besar2...

tolong nenek itu.. tolong nenek ini... mencangkul sana mencangkul sini.. pindahkan pasu pindahkan tempayan.. beli barang dan beli lagi.. cat rumah.. cabut langsir pasang langsir.. tangkap ayam, sembelih ayam.. tangkap kucing... xsembelih k.

semua kerja tu aku sowang2 buat. atuk lumpuh, pastu sekarang ni asik semput2 saket dada aje... sedih betul aku. nenek selalu sehat je kuat buat kerja sekarang ni dah saket pinggang sengal2 lutut... sebak je aku. kekadang tu penat gak nak buat itu ini tapi aku tibe2 teringat ayat ni
' layankan aje permintaan orang tua2..'

musim2 raya memang laa makin banyak kerja nak dibuat. aku aje pulak tu yg ade kat kampung selain atuk ngan nenek. memang terasa macam ada banyak tanggungjawab kt bahu aku...

penat tapi hepi bile kerja dah siap..

raya?
raya maknanye bangun pagi xsahur dah... makan sarapan ngan atuk nenek sket, mandi tapi xyah berebut sebab xde sape pon nak berebut mandi ngan aku.. capai baju raya malam tadi iron dah, capai kaen pelekat yg buat alas iron baju malam tadi tu, pakai buat sampin.. start motor, g masjid dan solat hari raya... balik raya stop jap kat kubur.. pastu balik rumah salam mintak ampun pada atuk nenek ngan mama . . .

definisi raya kau mesti lagi seronok kan??




ada sesetengah perkara that we should kept to ourselves je kan??hmm . . .

*
berfikir.. berfikir... berfikir... tibe2 aje dah siap cat dinding umah..aku pon xsedar. heE~ kau pernah macam ni x??

*
berfikir.. berfikir... berfikir... tibe2 aje dah habes nasi dalam pinggan...bile tah suap dalam mulut pon xingat... kau pernah macam ni x??


*terlampau banyak sangat berfikir satu2 perkara atau orang sampai kau terbawa2 dalam tidur... termimpi2.. xtau laa kalau ade ngigau sebut2 nama . . . xde sape dengar kot~ kau pernah macam ni x??

* mengadap satu2 objek dalam jangka masa yang sangat lama tapi sebenarnye sikit pon xmasuk otak kau. aku ngadap monitor pc aku, bukak muvie...tibe2 dah habes... aku tatau citer tu endng de cmane pon walaupon aku xgerak langsung dari depan pc. . . kau pernah macam ni x??

*
tengok movie dan rasa macam setiap kata2 orang dalam movie tu related pada diri kau dan macam sedang beri petunjuk pada kau. bukak movie laen dan kata2 orang tu still related dengan diri kau... uhh mmm, susah laa aku nak terangkan tapi macam keadaan sekeliling yg xde relation dengan kau tiba2 memberi petunjuk pada kau suruh kau lakukan itu dan ini. . . kau pernah macam ni x??

* . . .

*apa maksud 'hmm' ? . . . adehh, aku sedey je dengar ini.. macam mengeluh dan berputus asa...
plz dont give up on me...im trying, and i need . . . a booster . . .

No comments:

Post a Comment