CONTOH PENGGUNAAN FB YANG OPTIMUM DAN BERFAEDAH.

29 December 2012



rakan2 yang rajen study.. alhamdulillah


TROOPERS ADDICTION!

28 December 2012

assalamualaikum :)
































MUAHAHAHAHAHA.. THIS IS RIDICULOUSLY FUNNY LEVEL 9000 !!


http://www.youtube.com/playlist?list=EL8G6rG7mYaJc  (watch all the series here)

ENTRI HUJUNG SEMESTER.

aku tahu aku ade banyak mase bile aku perlu klik button TRENDING dan VOTE di 9GAG.

(-____-")

NOW IS A GOOD TIME TO HAVE A HOBBY

25 December 2012

assalamualaikum.

hidup ini macam roda. maybe roda aku kecik, cepat di atas dan cepat di bawah semula. hmm






eh
jap, maybe jugak roda aku ni tayar ferrari~ tu yang ligat sangat pusing tuh! ahah!

ahahahaha yey~

MULUT LONGKANG vs HATI LONGKANG

23 December 2012

assalamualaikum.

ramai orang cakap aku 'mulut longkang'. macam2 terminologi keluar.

dari dulu lagi aku dah di cop sebagai jenis yang cakap lepas aje, xde nak tapis2 sangat nak bagi sedap telinga pendengar. kalau aku rase xpuas ati aku cakap. supaya setel. supaya xterpendam lama2 bernanah.

mula2 aku fikir, emm ye aku salah. ye aku xpatut cakap macam tu..

tapi bagi aku kadang2 kata2 pedas yang staight forward tu yang berbekas dan buat kau berubah. ye aku tahu tentang berhemah dalam berkata2/ menegur. aku bukan keluarkan kata2 carutan. jangan mencarut k. cuma straight to the point, berterus terang.

oke skang tengok situasi ini. rakan A xpuas hati pada B. tapi depan2 senyum aje macam xde pape masalah. belakang start la citer itu ini.. tau x sape ni? perempuan~

aha xpayah nak angkat2 kening sangat macam xpuas ati ngan statement aku.


then there's me, yang jenis kalau xpuas hati pada B, terus aje cakap ape yang aku xpuas ati. aku akan dicop mulut longkang.. xreti jaga hati.. mulut laser.. cakap x berlapik.. et cetera.

lalalaAAaaa~

dengan cakap depan2 ini lah si B tu akan tau kesilapan dia. n kalau sebenarnye hanye salah paham, si B akan bg penjelasan supaya clear.. lepas tu salam. jangan ade simpan2 dalam hati. setel.

atau kau boleh jadi si hati longkang - depan2 senyum macam xde pape masalah, belakang esok bercerita apebende yang kau xpuas hati.. hari ni citer, esok citer.. lusa update lagi.. 

"aku xsuke lah tgk dia pakai seluar jeans kaler biru"

"eh eh weyh, harini dia pakai lagi seluar jeans kaler biru weh.serabut lahh"

"weyh serius dia apesal pakai seluar jeans kaler biru hah? aku nampak semalam"

dah kau xpenah halang dia dari pakai seluar jeans kaler biru, kau nak expect dia tetiba pakai seluar jeans kaler maroon cmane pulak? dia tak tahu~

natijahnye, si mulut longkang tu lah yang buat perubahan.. manakala si hati longkang hanya memburukkan nama orang dengan bercakap belakang.. memburukkan saham akhirat sendiri dengan bercakap belakang..

be the one who make the change in people's life.
jangan sekadar menyebarkan keburukan dia dari belakang..

so, kekadang aku mulut longkang kerana aku menyampaikan isi hati orang yang pandai tersenyum di bibir. aku macam batman taw, he takes the blame~ kesian batman. wuuwuu *window kecik tengah tayang citer DARK KNIGHT RISES ni~ hihi*

now you get to choose which is more sincere as a friend, 
si mulut longkang yang menegur. 
atau si hati longkang yang sentiasa tersenyum di bibir di hati siapa yang tahu~

peace. maafkan kelongkangan aku. aku menegur sebab aku ambil kesah..



__________________________________



:)

zombie

10 December 2012



















yes.
it's zombie apocalypse here in kaed.

SEKOLAH MENENGAH SAINS HOGWARTS

morderviper - green

tigerstarke - yellow

de' orca - blue

aquila ardente - red


____________________________

macho betul nama2 tu... nama rumah sukan sekolah aku dulu. mase batch aku la start pakai logo ade nama2 tu (Form five 2005). macam stail2 rumah sukan hogwarts laa mase tu tengah musim harry potter. nanti la aku upload logo nye.

nama rasmi rumah sukan sekolah aku xde la cm omputeh sangat cam kat atas tu. melayu sangat2 aku rase sebenarnye ama rumah sukan sekolah aku :

Buana - Hijau

Suria - Kuning

Segara - Biru

Purnama - Merah (ni je cam xdapat nak relate sangat ngan kaler kan? hihi...)

.
.
.

oke sambung buat design

SAVE 'EM

07 December 2012




PERGI HIJAU!
katakan tidak kepada sayur.










:) chill

REBLOGGED!

05 December 2012










Salam,

aku cume reti tekan button REBLOG aje... -___-

jemput la klik link ke tumblr aku kalau suke menengok gegambo bangunan / sketches / font helvetica / sedikit quotes2 yang cantek / dan baru2 ni, makanan~ . . . xde tulisan untuk dibaca pon. hoho

:)







LOGAM.




“Manusia seperti logam, terpilihnya mereka semasa jahiliyyah terpilih juga mereka semasa Islam, sekiranya mereka faham”       (Sahih Al Bukhari)



Aku tak faham ape maksud hadith ni...

setelah google2 aku jumpe link di bawah..




"Mungkin kita ada zaman jahiliyyah kita sendiri.
Pernah lakukan perbuatan yang tidak berfaedah
suatu ketika dahulu. Hmm..satu hari Allah takdirkan
kita dapat kefahaman Islam.

Apa kita nak buat?

Kita gunakan segala perkara yang kita ketahui
sewaktu zaman jahiliyyah tu untuk membantu Islam.
Mungkin suatu ketika dulu, kita pandai menulis novel-novel
cinta yang tidak berfaedah, sekarang kita kita tukarlah pulak.
Kita menulis novel-novel islamik misalnya."

'UNTUNGLAA' syndrome.



sss



siang terbayang, malam gila bayang . . .

lecturer aka supervisor terpaling awesome :')

28 November 2012



tenkiu madam, tenkiu kerana terlalu awesome.

:)

AKU DUDUK DIAM.

26 November 2012

"I was grasping for air mase pak guard penuh dekat area jambatan tu, serabut and cuak sikit2 and nak susun huruf took too long, and budak2 yg naik ke skybridge dah lepas skybridge and sampai observation deck dah, dok pk nak scrap everything, and just kumpul dekat tangga, amik gambar ramai2, buat donation and balik. but Allah made me numb and tak mampu nak buat/control apa2, and then I feel that Allah's teaching me something, 'no hisham, u're not in control of things, I do.' and subhanallah DDUG tadi teach me to be more humble. alhamdulillah."
Bro. Hisham, organizer #DDUG, Weekenders Club










aku pun neves gak memula tengok orang ramai dan pandang langit, ujan rintik2... pandang jam kat maxis tower, dah 5:30pm...

alhamdulillah.

everything went from good to awesome.




 gambar aku edit dari sahabat2 photographer. amek dari dalam Kinokuniya.





Dr Hafidzi, pengerusi Aqsa Syarif (baju putih tengah2) pun turun padang dan bagi ucapan pembakar semangat.
Yg pakai baju I LOVE GAZA tu pengerusi Aqsa Syarif Caw. Gombak, Akhi Syed Radhi, merangkap naqib usrah aku :) Paling kanan baju merah - organizer #DDUG bro hisham yg sangat humble orangnye. pastu sebelah dia, hisham jugak, aka Abg Ketua Tabung~ hohoho









SAVE SYRIA, FREE GAZA




pelajaran baru hari ini.

16 November 2012

HARAPKAN PEGAR, PEGAR MAKAN PADI

MELEPASKAN BATOK DI TANGGA

MERAH PADMA




sekian.

himpunan bahan bacaan ringan dan berat.

15 November 2012

salam,
nak menulis panjang2 tapi sekarang ni macam bajet bz... hanya mampu update dengan gambar2 sahaja~

berikut ialah gambar bahan bacaan aku yang ade di bilik hostel.



antara komik, novel, cerpen, dan non-fiksyen yang berjaya ditelaah.





bibliografi tun, yang versi omputih punye taww~~ (xabeh bace lagi . . . )





komik kesukaan. kebanyakan komik aku ada di rak buku di rumah. komik yang ni sesat kat bilik sebab beli tiapkali gi stesen bas di area rumah ketika nak balik ke KL. xtermasuk yang hilang, alhamdulillah ade lapan bijik komik Budak Getah, bahan bacaan yang mampu menaikkan semangat dalam diri! yeahh!




ini dari kecik aku dah minat kat watak sherlock holmes nih. mase mude2 dulu rajin baca komik Detektif Conan. Dalam komik detektif conan ade banyak reference pada Sherlock Holmes. even nama Conan Edogawa tu pon si Shinichi tu dapat ilham daripada Sir Arthur Conan Doyle, penulis buku Sherlock Holmes.

tapi koleksi aku xlengkap lagi...

masih belum ade A Study In Scarlet, The Sign of Four & Valley of Fear. mohon dibelanje~




Ini buku hadiah dari kakfawi. Best jugak cerita dia. Polis tua yang asek terlambat selangkah daripada pembunuh~ mohon dibelanje semua series Kurt Wallander ni.





pompom pommm!

Dan Brown memang aku layan.

Sape pinjam Da Vinci Code aku? sape pinjam Angels & Demon aku? PULANGGGKAAAANNNNNNNN!!!!

Lost Symbol best la jugak tapi aku paling layan Angels & Demon, dia punye pace lagi laju dan sedap. Dan aku suke watak Robert Langdon tu.

Mase aku ternampak Digital Fortress time jalan2 kat convest aritu, aku terus beli. Tapi rupe2nye xde Robert Langdon dalam Digital Fortress....wuu tolak 2 bintang daripada 5 bintang. Tapi ade Susan, computer geek yang hot~ hohoho. so kire tambah 3 bintang! muahaha.

mohon dibelanje kali ini : Dan Brown's Deception Point.



sekian,
pakgad dah suh aku keluar dari studio. okebai.









p/s:


emm.. ini buku kecil yang aku harap aku akan sentiase baca sampai aku mati.






apebende aku nih? apebende nih weyhh??

08 November 2012



susah betul untuk aku nak sabar dan diam aje bile kata2 aku dibidas... (-___-")>

macamane nak jadi orang yg baek?

aku masih ingat lagi, bende asas aku blaja - syukur dan sabar. syukur dan sabar... syukur..sabar.

kalau best - syukur,
kalau x best - sabar...







tapi







susah betul nak apply . . . (-___-")>





ENTRY BARU LEPAS MITING TERGEMPAQ QAED

07 November 2012

hahahahhahahahahahahaha sampahh~

dodging bullet

skang ni aku nak buktikan sesuatu..
aku harap aku berjaya.

yeahhh kamon pai!

'bismillah'

GADIS COMEL

06 November 2012








sepupu aku, Fifi yg comel..






RAIN, BERCAKAP DALAM HATI, PAHIT MANIS, DAN LAIN-LAIN

02 November 2012



event ni bukan sekadar charity concert satu malam sahaja.. sebenarnye ade jugak theatre performances, talks, exhibition, booth2 jual barang.. dan ntah ape2 lagi tah. haa esok, PAGI SABTU, 0925 - KEVIN MARK LOW'S TALK kat KAED.



"It's time for our revival."
[kaed revo team,2012]





maafkan kesampahan diri aku. terima kaseh

31 October 2012




Untuk segala yang terpendam tak terpadam,
maafkan aku.





CURIOSITY

21 October 2012

tetiba aku terfikir..

emm, sebenarnye daripada 6 ogos aritu lagi aku dah terfikir, si Curiosity tu tak bawak benih tumbuhan ke gi Marikh?

aku terase cam kalau Curiosity bawak benih rumput ke, cam awesome gak kan.. pilih la rumput or tumbuhan yang paling tahan ngan cuaca gurun contohnye.. sebab katenye ade air kat Mars..

cube bayangkan, dalam mase 17 tahun maybe Mars dah ijau dah ngan rumput~~ wiwii






REVIU CERITA : CABIN IN THE WOODS (ade mamat Thor~)... pergh banyak pulak mase aku nengok2 muvi depan pc skang nih...

17 October 2012





 Reviu cerita The Cabin In The Woods (2012)...

SAMPAH.









MAKAN MEATBALL SPAGHETI DI RUMAH ARKITEK

16 October 2012

Hari ini aku ade usrah suke2 bersama rakan2 taulan dan naqib, akhi syed...

bace quran sket.. bace tafsir.. study satu hadith.. then borak2~ :)

_______________________________________

akhi bercerita,
akhi syed gi OU aritu sempena PAM EXHIBITION.. dia check and bagi marking untuk pertandingan booth paling awesome.. jalan3 sampai ke booth UIA, dia tegur dak yg jage booth (dak 2nd year archi KAED)..

"ehh ni sketches lame ni~~"

Akhi Syed nampak ade name aku ngan nama piei kat sketches tu... silap la~ hahaha.. aku ngan piei ni anak usrah dia kot~ kantoi letak sketches senior lama2~

hahaha.




booth UIAM~~ wiiwii





aku xde gamba sketches aku tu, dari gambar di atas ni boleh nampak sketch aku yg dlm frame coklat yg potret, sketch piei yg frame coklat landscape. Akhi Syed siap amek gamba sketches kitorang, simpan dalam nset~~ hepi aku.   :)





Menang best booth~~ alhamdulillah. hebat junior2 buat booth.
Islamic International University Malaysia.  International Islamic University Malaysia.


PENING KEPALA AKU LAHH~

14 October 2012


korang dah tengok Hunger Games? movie tuh..
hmm, aku baru amek dari pc member.. tengok sket . . .

pastu rase pening.

aku bukan maksudkan pening macam susah nak paham jalan cerita tu, aku cakap pasal literally pening. pening yg betul2...

grr... geram pulak aku ngan cinematografi cite nih.. menggelabah gile tetiap mase nak buat efek gegar2 hand shake~ gambar pakcik tua, gambar orang susah tengah bejalan, gambar budak2 jengah ke luar tingkap, nak watpe pulak efek bergegar2? lagu melankolik nak tunjuk macam orang susah, macam sadis... visual pon dah oke tunjuk orang2 tu, tapi cara penyampaian pakai stail gegar2 tu mcm tengah penuh aksi, macam tengah gelabah.. . . . heishh geram aku~ pening kepala, literally.

aku terbayang kalau bubuh efek slow-mo untuk tunjuk kesadisan hidup orang district 12 tu lagi menjadik..

cube korang bayangkan; visual slow motion tunjuk pakcik muke kedut2 tengah kelip mate sambil menoleh ke kiri. . . . slow motion kanak2 tengah lari2 kat jalan lecak.. pastu slow mo gak kat slipar dorang, kasi nampak tanah lumpur terpercik2~... baru la nampak sayu.

hmmm... terase macam nak belajar buat video la pulak. . .



 haa di atas merupakan contoh2 shot yg pada aku xperlu nak bergegar2~



gegar2, di tambah plak ngan zoom in gile dekat.. kesian otak aku pening~