MARI AKU AJAR KAU !!

28 February 2009

assalamualaikum..
mari aku ajar kau sedikit tentang ape-ape yang telah aku belajar dalam kelas Pendidikan Agama Islam di sekolah menengah sains ku...

yup, aku ini bukan dari sekolah agama seperti kamu...dan kamu..

1. berwudhu' : ketika berwudhu' atau meratakan dan menyapu air pada beberapa anggota badan, kite bukan sahaja membuang sel2 kulit yang sudah mati, tetapi juga membunuh bakteria yang ade di permukaan kulit. bakteria tersebut akan berinteraksi dengan air yang banyak tersebut ( mungkin selepas ini baru kau mahu betul2 mengenakan air sambil menggosok2...) dan apabila bakteria menerima air yang berlebihan, dikatakan kepada aku bahawa bakteria nakal itu akan mengembang dan akhirnye pecah... ( dalam bahasa yang mudah.. )


ape jadi jika saye tidak berwudhu'??saye bertayamum... (tanye rakanku dengan nada sedikit menggelabah...sama seperti intonasi kau ketika bace tadi..lalalalaaa)

"Kemudian Rasulullah memukulkan tangannya ke bumi satu kali kemudian menyapukan tangan kiri ke telapak tangan kanan dan kedua punggung kedua tangannya serta wajahnya". [H.R Bukhari dan Muslim.]

2. tayamum : ini menggunakan debu..dan tentu kamu lebih tahu. Bakteria tidak mengembang dan menjadi gemok2 air (sengaje aku tidak sebutkan nama bakteria2 nakal yang gemok2 air ini...lalalaaa.. tapi aku memang spesifikkan pade bakteria sahaje...jangan ade sesiapa terase pule...hihii) jika terkena debu...kamu harus menggelabah sekarang... sebenarnye bakteria2 nakal tersebut dikatakan akan kekurangan air...lalu seperti reput ..
bagi sesiapa yang melayan komik BUDAK GETAH ONEPIECE, bolehlah kau bayangkan semula perlawanan antara MONKEY. D. LUFFY dan LELAKI PASIR CROCODILE... kau ingat babak tangan kanan LUFFY tibe2 kehilangan air dan menjadi kurus kering selepas terkena pasir jahanam itu??? (serius kau perlu banyak mengulangkaji jika tidak tahu ini...lalalaaa) konsep yang hampir same di apply kepada bakteria... kehilangan air dan mereput...

3. Solat jemaah.. : (seperti jarang aku aplikasikan dalam kehidupan seharian aku ...tapi aku juge tahu ape kelebihannye dari segi saintifik.. biar aku ajar kamu dan mudah - mudahan kau ajar pade yang laen - laen pula) Pertama sekali, kau perlu tahu yang kau perlu rapatkan buku lali kau dan siku dan bahu dengan rakan sebelah kamu...tahu kenapa??
BEGINI,
pada saat kau solat berjemaah itu kau sebenarnye akan membuang atau disebut juge meneutralkan ion - ion negatif dalam badan kamu dan rakan2 sebelah.. jika rakan di sebelah kamu ade bnyak ion positif. dan kamu ade bnyk ion negatif, ia akan secara sainsnye terneutral ...maksudnye seperti kau ambil sedikit ion positif dari rakanmu itu..hikhik...


MINUMLAH AIR LALAT
Mari aku ajar pule tentang ini...
jika air minuman kau itu tibe2 termasuk lalat ...dan lalat itu tibe2 berenang - renang dan kau pule sangatlah ingin minum lagi air tersebut (kerana mungkin air itu adelah air yang sangat penting untuk kau minum...mungkin kau tidak mampu untuk mendapatkan air lain...atau ape2 saje alasan laen, aku xkesah langsung...) Maka, mengikut sunnah yang aku tahu ini, kau celupkan kedua -dua sayapnye...sayap kiri dan sayap kanan lalu buanglah lalat itu, dan minumlah tanpa rasa ragu2... aku tahu mungkin ade yang rase ragu2..tapi ini dilakukan oleh RASULULLAH saw...

TAHUKAH KAU KENAPA???
kajian saintifik menyatakan bahawa di sebelah sayap lalat ade racun...tapi sebelah lagi ade penawarnye...kau carilah sendiri di internet juge ade penerangan ini...takkan kau ingin disuap oleh aku sentiase...berusahalah sendiri mencari ilmu...aku ini bukan guru...

masih tidak percaye dengan penjelasan aku yang kurang ilmu ini bukan??lalalaaa

Sabda Rasulullah saw:
"Jika seekor lalat jatuh ke dalam minuman kamu, maka benamkanlah (lalat itu sepenuhnya dalam minuman itu) dan kemudian buanglah (lalat) itu. Kerana sesungguhnya pada sebelah sayapnya terdapat penyembuh manakala pada sebelah yang lain terdapat penyakit."
____________________________________________________
Sahih: Hadis daripada Abu Hurairah radiALLAHuanhu, dikeluarkan oleh Ahmad, al-Bukhari, Abu Daud, al-Nasa'i, Ibn Majah dan lain-lain, lihat Sahih al-Bukhari “ no: 5782 (Kitab Tibb, Bab Apabila lalat jatuh...)

penat sudah aku bercakap -cakap tentang sains dalam islam ini...nanti2 jika aku terfikir lagi tentang ape2 yang ustazah cantek dan cikgu sains aku ceritakan, aku tambah...kau juge boleh berkongsi jika ingin mengajar aku...marilah...marilahh...

*aku ini bukan tahu sangat tentang agama, jadi aku seperti tidak berapa yakin untuk menulisnya, takut tersalah...jadi kamu bantu aku dan betulkan aku jika aku ini tersilap. terimakaseh

TERNANTI-NANTI

X-MEN ORIGINS : WOLVERINE
poster versi French



DISNEY's UP
muvi 3D baru...

Slumdog Millionaire menang lapan Oscars...lalalaaa. ape aku dapat??

Berikut ialah kategori2 dan pemenang2nye... :

Best supporting actress: Penelope Cruz - Vicky Cristina Barcelona
objek laen yang tercalon : Amy Adams - Doubt; Viola Davis - Doubt; Taraji P Henson - The Curious Case of Benjamin Button; Marisa Tomei - The Wrestler

Best original screenplay: Milk
objek laen yang tercalon : Happy-Go-Lucky; Wall-E; In Bruges; Frozen River

Best adapted screenplay: Slumdog Millionaire
objek laen yang tercalon : The Curious Case of Benjamin Button; Doubt; Frost/Nixon; The Reader

Best animated feature film: Wall-E
objek laen yang tercalon : Bolt; Kung Fu Panda

Best animated short film: La Maison en Petits Cubes
objek laen yang tercalon : Lavatory - Lovestory; Oktapodi; Presto; This Way Up

Art direction: The Curious Case of Benjamin Button
objek laen yang tercalon : Changeling; The Dark Knight; The Duchess; Revolutionary Road

Costume design: The Duchess
objek laen yang tercalon : The Curious Case of Benjamin Button; Australia; Milk; Revolutionary Road

Make-up: The Curious Case of Benjamin Button
objek laen yang tercalon : The Dark Knight; Hellboy II: The Golden Army

Cinematography: Slumdog Millionaire

objek laen yang tercalon : The Curious Case of Benjamin Button; Changeling; The Dark Knight; The Reader

Best live action short film: Spielzeugland (Toyland)
objek laen yang tercalon : Auf der Strecke (On The Line); Manon on the Asphalt; New Boy; The Pig

Best supporting actor: Heath Ledger - The Dark Knight
objek laen yang tercalon : Josh Brolin - Milk; Robert Downey Jr - Tropic Thunder; Philip Seymour Hoffman - Doubt; Michael Shannon - Revolutionary Road

Best documentary feature: Man on Wire
objek laen yang tercalon : The Betrayal; Encounters at the End of the World; The Garden; Trouble The Water

Best documentary short subject: Smile Pinki
objek laen yang tercalon : The Conscience of Nhem En; The Final Inch; The Witness - From the Balcony of Room 306

Visual effects: The Curious Case of Benjamin Button
objek laen yang tercalon : The Dark Knight; Iron Man

Sound editing: The Dark Knight
objek laen yang tercalon : Iron Man; Wanted; Slumdog Millionaire; Wall-E

Sound mixing: Slumdog Millionaire
objek laen yang tercalon : The Curious Case of Benjamin Button; The Dark Knight; Wanted; Wall-E

Film editing:Slumdog Millionaire
objek laen yang tercalon : The Curious Case of Benjamin Button; The Dark Knight; Frost/Nixon; Milk

Best original score: Slumdog Millionaire
objek laen yang tercalon : The Curious Case of Benjamin Button; Defiance; Milk; Slumdog Millionaire; Wall-E

Best original song: Jai Ho - Slumdog Millionaire
objek laen yang tercalon : Down To Earth - Wall-E; O Saya - Slumdog Millionaire

Best foreign language film: Departures - Japan
objek laen yang tercalon : Revanche - Austria; The Class - France; The Baader Meinhof Complex - Germany; Waltz With Bashir - Israel

Best director: Danny Boyle - Slumdog Millionaire
objek laen yang tercalon : Stephen Daldry - The Reader; David Fincher - The Curious Case of Benjamin Button; Ron Howard - Frost/Nixon; Gus Van Sant - Milk

Best actress: Kate Winslet - The Reader
objek laen yang tercalon : Anne Hathaway - Rachel Getting Married; Angelina Jolie - Changeling; Melissa Leo - Frozen River; Meryl Streep - Doubt

Best actor: Sean Penn - Milk
objek laen yang tercalon : Richard Jenkins - The Visitor; Frank Langella - Frost/Nixon; Brad Pitt - The Curious Case of Benjamin Button; Mickey Rourke - The Wrestler

Best picture: Slumdog Millionaire
objek laen yang tercalon : The Curious Case of Benjamin Button; Frost/Nixon; Milk; The Reader

LAST MINUTES??

yup...membuat sesuatu kerja atau tugasan pada saat- saat akhir... aku tak tahu kenapa aku sentiase mengamalkan aktiviti ini walaupon dah tau ia adalah aktiviti yang tak sehat..

SEBENARNYE aku tahu..
mari merungkai persoalan tentang sikap ini dari perspektif diri aku, dan . . .siapa tahu mungkin ade kebaikan yang tidak dilihat oleh kite selama ini? (pergi mamposs...idea bodoh)

KENAPA??
1. kerana bile dah last minit tuh baru gelabah dan kerja yg dibuat semua pon jadi cepat...kalau study tuh , ttbe nmpk matlamat yg jelas.. sebagai contoh, 'Demm, aku kene pahamkan jugak mende nih, aku kene hafalkan jugak fakta ni...kang xtaw lak nk jawab exam...' berbanding sikap ' takpelah, nnti je aku hafalkan bende nih...alaaa,hafalkan awal2 pn nak watpe? kang lupe semula rugi je...'

2. Tiade sape yang tahu bile kite tanye soalan awal2 kerana tiade sesiapa yang dah start study...misalnye Ibrahim (bukan name sebenar), membace nota subjek sejarah 3 bulan sebelum peperiksaan, beliau tidak faham dan bertanya pada rakan2nye.. sayangnye rakan - rakannye juge tidak tahu kerana masih tidak mengulangkaji lagi.hahaa

3. Notes cume available dan lengkap bile dah nak dekat- dekat minggu exam...kn??kn??mase tuh laa kite g jumpe sape2 yang rajin salin nota dalam kelas dan potostet je satu buku de tuh...
Best kan ??

4. aku membuat design pada saat akhir kerana pada watu yang agak stress tuh , nak tak nak aku perlu memerah otak untuk mendapatkan hasilnye....kalau mase awal2 tuh, bile aku xde idea je trus aku stop dan pergi buat menda laen...
aku ingat lagi lecturer aku cakap, architecture nih kalau dah stuck..stop dulu then tido or wat pape keje laen dulu...nanti tibe2 je konsep ke design ke, circulation ke...sume tuh buleh datang mase kite relax2 tuh...bunyinye macam best kan untuk di amalkan??haha

5. malas...haha.mesti cam susah untuk mengaku yang kite sebenarnye malas nak ngadap kerja dan tugasan yang kite tidak minat...kalau dari sudut pemikiran dan ideologi aku nih, aku sangat - sangat tak suke mengadap soalan - soalan matematik, papelah yang ade kire- kire... ini memang diri aku.. memang dari aku sekolah dulu lagi aku memang tak minat sesuatu yang logik..SINDROM OTAK KANAN... nanti aku beritahu lebih lanjut tentang sindrom ini.

6.

BANYAK LEMAK ENGKAU ! !

26 February 2009


Err...aku tidak marahkan sesiapa ..dan aku juge tidak menghina mane - mane pihak sebenarnye.. Aku makan malam di RESTORAN NASI LEMAK ANTARABANGSA KG BARU yang terletak di Taman Melati, deretan RESTORAN SATE HJ SAMURI...

Aku (watak utama ) dan watak - watak sampingan berikut ; Piei_sopan, Redline_trx, El_mi, Ejah dan watak pipih Azroy makan bersame malam ini setelah sekian lame tidak duduk makan semeja...wiii, heaven nye...

err...

heaven berkenaan makan bersama saje, dari sudut pandangan yang berbeza.. kami makan ala kadar saja kerana kami ini semua sedang berjimat cermat dalam membelanjakan wang saku.. Maklumlah, kami semua mempunyai cita - cita menggunung tinggi untuk mengumpul duit sehingga mencecah RM3000+-...(er..mungkin kurang sedikit dari itu)

Kenapa??

HERITAGE STUDY...dah tu je dulu...nanti2 akan aku ceritakan lebih lanjut tentang HERITAGE STUDY...

Ape yang kami makan???lalalaaa

Nasi Lemaklah...
dan fawi ketua rombongan kali ini makan Laksa...

harge de berpatutan lah...tp nape piei juz makan nasi lemak ngn telur + air suam??...lalalaaa...

ape komen mereka tentang makanan di sini ya??
ape pula komen anda??
____________________________________________________________________
kadangkala kite perlu mencuba sendiri jika tiade reference... dan mudah- mudahan aku, dan kamu akan menjadi reference itu d masa depan..

seperti , dalam konteks makan nasi lemak ini...kami smua pon tidak pernah lagi makan di restoran itu. oleh itu, kami mengambil langkah berani untuk menjadikan diri kami sebagai bahan eksperimen...

hipotesis awal kami ialah,
1. stail kampung, so murahlah...lagipon nasi lemak cm xdelah mahal sangat kn?kerana jika mahal-nak-mampos, persoalannye ialah, lemak ape pulak yang mahal sangat tuh??...

2. ade awek cantik2 jadi waitress...

3. ini mungkin buleh jadi tempat untuk kami yg tidak banyak duit hang out bersama dan lepak2...(jika hipotesis 1 dan 2 betullah...)

Kesimpulan

1. C#@%#@$^%&**&)#!!#

2. biar aku translate ape yang aku tulis di atas ini ya...

"mahal..makanannye biase2 saje,tidaklah beguitu berbeza dengan masakan mama & nenek aku.. awek2 di situ pon biase2 saje... tidak menarik perhatian aku mahupun mane2 jejaka..."

UNTA KECIL DALAM TASIK . . .

pernah lihat unta seperti ini???

PIEI pon ade BAND??lalalaaa


aku suke lagu ini...
tetiapkali aku dengar ini aku akan ingat kali pertama aku berjumpe dengan sume ahli band Piei...alaaa,ape name band de tuh??
emmm...

'KASHFI'

heee...aku penah ekot piei belatih nyanyi lagu nih ngn dak2 band de tuh..aku xjoin nyanyi...aku juz menari..hahha.. Aku suke dgr lagu ini...

adakah KAU tauhu??

hmm...aku melihat ruang hijau kosong yang besar di kiri dan kanan bahagian penulisan aku ini...adekah kau tahu cara untuk mengisi ruang ini dengan gambar lain?? atau dengan kata lain, bulehkah background ini ditukar??tanpa mengubah template...

ajarkan aku..

"SORONG PAPAN TARIK PAPAN,
BUAH KERANJI DALAM PERAHU,
SAYE BUDAK BARU BELAJAR(membuat blog),
KALAU SALAH TOLONG TUNJUKKAN...."

lalalaaa

HARI PALING DEMM

Hari paling dem ialah hari yang mane carutan kamu adalah pada tahap tertinggi...kadangkala, hari paling dem dapat didefinasikan sebagai 'hanyalah mane-mane satu hari yang umum, yang tidak memberi sebarang faedah kepada kamu, malahan menimbulkan rase bengkek di hati'

itu satu hal lah.. tapi ade lagi satu definasi HARI YANG DEM...

bagi aku hari yang dem amatlah spesifik...
hari itu adalah setiap hari rabu sepanjang sem ini...2nd sem 2nd year...

kenape??
sebab hari rabu nih waktu pembelajarannye bermula seawal jam 8 pagi....subjek pertama tidaklah begitu menyakitkan hati namun aktiviti2 yg dilakukan dalam kumpulan ini mungkin agak menyakitkan hati... tapi sepanjang kje grouping nih aku epi je..mgkin ahli2 group itu bagus... kredit aku berikan kepada semua rakan2 yg pernah bersame-same aku.. hepi2 belaka!wiii..

Seterusnye, subjek yang seumpama neraka bagi kami dak2 arch...WORKING DRAWING...mungkin ia taklah seNeraka mane namun sikap suke membuat kerja di akhir2 waktu ditambah dengan pandangan dan ideologi negatif yang sering dilontarkan tentang subjek ini... Pukul 1 sampai 5petang... Aku sedang bertungkus lumus waktu itu... Diharap jangan membuat lawak bodoh ketika itu.. Perasaan aku dah aku campak jauh mase tuh... Riak - riak kepenatan tak tido semalaman mule terpancar di wajah aku...dan beberape rakan lain...suasana agak suram...namun bolog2 kecil dari rakan2 sekelas sedikit sebanyak mampu mengurangkan keletihan minda kami... aku biasenye kelihatan lebih serius (atau mungkin lebih seriau???)(emmm....2 3 riau gk r sebenanye...) di kala ni... mata aku memang akan berair dan urat2 kemerahan di mate mule terpacul keluar... Huuuarghhh!! nguap2 kecil dan besar silih berganti...

ini memang lumrah alam...

bak kate pepatah, " IBARAT ORANG MENGANTUK DISORONG BANTAL"... atau yang lebih kronik, "IBARAT BUDAK2 ARCHI MENGANTUK DISORONG BANTAL" (ini memang sangat heaven...kami mmpu tido non-stop satu hari...atau lebih lagi, bergantung pade tahap keyakinan diri kami...)

tepat pukul 5pm...

"ok,...i aaa...i give u 10 second...aaa...send ur drawing now...10, 9, 8, 7, . . .. ." (ko teka sape nih...)

countdown/ kiraan menurun tuh jugak laa yg membuatkan semangat juang untuk membuat Working Drawing semakin luntur dan semangat juang untuk tido membara-bara dlm hati aku nih...

"1!!"

ahh...aku sudah di dalam BILIK SERONOK...
sama ade aku sempat menuju ke bantal dan toto atau aku hanya terlena di kerusi depan pc sahaja...aku xkesah...

Tapi...seperti hari2 Rabu yang laen.... Aku ade kelas Leadershit lah pulak!!! (ini tidak bolog kerana aku sengaja...kamu juga paham bukan? kamu yg ajar aku mengeja begini dahulu...) Pukul 8mlm sampai 10 atau buleh juge menuju ke pukul 11mlm jika bro itu ingin mengurangkan bilangan kelas...

haduuuhhh...
Saket hati aku bile tengok balik jadual idup aku nih...

Oleh itu, pada hari ini aku dah buat sedikit perubahan dalam jadual hidup aku... Aku tidur pukul 6 petang dan tidur...dan tidur....dan tidur... dan hanya tersedar pada pukul ...err??pukul berapa aku bangun tadi???

01:15 am

lalalaaaa....

V

25 February 2009

PERLUKAH???

24 February 2009

Entah ape tujuan aku ini membuat BLOG ini... Seperti yang kau dan rakan-rakan hero aku tahu, aku telah mula membuat akaun ini lama dahulu...tanpa sebarang tujuan yang jelas...tapi memang aku sudah buat...

Lame aku memerhati dan menambah baek keadaan blog
aku yang buat mase ni masih kosong dan xberpenghuni...xde seekor superhero pon dan tiade juge kate-kate kesat dari supervillain...

hmmm...

xmengapalah kerana sekarang ni,aku masih belum ade ape-ape isu untuk diketengahkan dan dijadikan bahan kritikan kamu semua..

BAEKLAH!!
bak kate seorang superhero lame,
"to infinity and beyond"

(aku sedikit pun tidak tahu ape signifikannye ungkapan itu
diucapkan pada saat ini...tapi aku suke)