BILA MAHER ZAIN MELAYAN KERENAH WARGA MALAYSIA~

26 February 2011

tiket free?

JOMMMMM!!

selepas meredah hujan dan jalan jem petang jumaat, akhirnye pukul 9malam, sampai ke Stadium Malawati Shah Alam.. hoho~

ade ape weh? ade ape?

ADE KONSERT MAHER ZAIN LAH!!! hahahaha


konsert mule pukul 9 malam. aku masuk2 je IRFAN MAKKI tengah nyanyi. bole tahan gak lagu dia. pastu MAHER ZAIN pulak kua, maen sume lagu dia..

ape yang best? (ape yang xbest pasal Maher Zain? hahah)

Maher Zain nyanyi lagu InsyaAllah duet dengan Fadhli (indonesian) versi campur2, ade omputih ade melayu. mase nih si Fadhli tu yg nyanyi part melayu. layan la jugak..

Maher Zain duet ngan Mesut Kurtis lagu Never Forget. Siap ade budak2 kecik join atas stage. lagu Mesut Kurtis yg laen pon bole tahan best gak! Beloved ngan Burdah.

Maher Zain duet ngan Irfan Makki lagu Allahi Allah Kiya Karo.

Maher Zain bagi dengar lagu baru dia, baru buat seminggu setengah yang lepas.. Freedom, khas untuk semua umat Islam yang bangun dan berusaha kat Tunisia, Egypt, Libya etcetera. sedap! terrbaekk!

Khas buat rakyat Malaysia terchenta, Maher Zain nyanyi lagu InsyaAllah versi Melayu! aAaaaAaaaaa seronoknye!!

habes dah lagu sume dia nyanyi.. siap tambah ngan lagu baru lagi tu~

Maher Zain dah bajet2 dah lagu Barakallah tu jadi lagu last.. abeh nyanyi, warga negara Malaysia jerit2 nak lagi..

ok no hal lah, Maher Zain kate dia nyanyi 2 lagu lagi.. lagu For The Rest of My Life (ni masuk 2 kali dah dia nyanyi lagu nih! hahah) ngan lagu Freedom (pon lagi sekali jugakk!)

ape? rakyat Malaysia mahu lagi?

oke2.. lagu InsyaAllah versi omputih pulak ea~

*kalo MC xnaek stage cakap timekaseh ape sume, aku rase xabes lagi permintaan rakyat Malaysia nih sampai skang nih~ hoho*

Maher Zain terrrbaeklahh layankan je sume2~ (^0^)/

______________________________________

kesimpulannya, aku suke dapat tiket free gi konsert yg penyanyi nye pulak semangat gile nak nyanyi semua lagu dia pastu siap nyanyi dua tiga kali~ ahahahaha

TERRRBAEKK!!!




I know that deep in my heart now that you`re here
In front of me I strongly feel SAYANG
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally


(hoho.. For The Rest of My Life versi konsert tadi~)

dah jatuh hati dahh~ OHH

25 February 2011

selasa aritu patutnye ade trip melawat KLCC TWIN TOWER, nak study services dia. ni bukan yang customer service tu, nih mechanical and electrical services, water tank, genset, chiller plant, dan segala bende2 belakang tabir yang membuatkan bangunan tu hidup.

pukul 9 gerak dari kaed ye.... (tapi) pukul 930am baru bangun. . . arrghhhh! (>0<)

pastu tunggu bas nak g LRT lama gile bebb! erghh

pastu lagi bile dah sampai KLCC, member2 sume dah masuk briefing room, briefing dah start... so xdapat join...

huuu.... terus g cek wayang ape yang evelebel on de spot! hahah

____________________________________________

tengok citer The Mechanic macam tengok citer gay.. OHH~

ade 2 mamat yg macam macho2..

tapi..

xde awek hot pon dalam citer tu... xade awek paham? xade!

oke sekian~

____________________________________________

oh ye!

aku g kinokuniya beli buku kecik2 comel kaler pink cover die.. buku penuh ngan gamba logo2 yg nice gile! oke kalau ade sape2 nak belanje aku buku, better belikan buku pasal Font pulak! aritu aku dah pandang2, dah jatuh hati dah.. eisshhh .. buku tu best gile bebbb!! arghhhh

bukan

20 February 2011

"oh bukan yang ni ke?"

"emm.. bukan"

GO TO HELL !

19 February 2011

sape dengar khutbah kat masjid sultan haji ahmad shah / masjid uia semalam?

hoho

khutbah semalam cakap BI, xde alih2 bahasa laen, dan sangat panjang sampai pukul 2.30pm baru habeh.. baru solat jumaat.

impak khutbah semalam agak boleh tahan gak la dari perspektif diri aku. ntah kenapa aku tak tidur langsung semalam kat masjid.. xngantuk lak tetibe. so dengar jelah..

mase aku masuk masjid mule2 tu khutbah dah start dah, aku macam xamek pot sangat.. sambil2 cari tempat nak bersandar, aku dengar khatib cakap pasal PLAN. PLANNING. IF YOU FAIL TO PLAN, YOU PLAN TO FAIL... macam biase2 punye peringatan..

pastu khatib cakap lagi pasal Rasulullah dulu plan gile2 setiap apa yang dilakukan.. contohnye mase nak berhijrah; dah plan elok2 siapa yang patut ikut, sape tinggal. sape sediakan makanan. bile bertolak. rehat kat mane, etcetera.

lepas tu khatib bercerita, cerita ni memang sume orang dah tau rasenye. cani;
seorang hamba Allah ni datang ke masjid naek unta pastu tak tambat pon unta dia, hamba Allah ni cume berserah je pada Allah.

aa semua pon tau kan?

so ape yg baru kali ni dalam khutbah?
khatib tu bitau pasal the nature of camel. kite kalau bela kuda, bela keldai.. sampai satu masa haiwan tu akan jinak dengan tuan dia.. tapi kalau unta, asal dia dapat lari je dia mesti lari.. they run like they never knew you. agak kelakar gak dia cerita nih..

ok. berkenaan cerita tadi, salah konsep berserah je tu, memula kena usaha dulu, baru boleh berserah. semua benda kena ada planning.. planning.. planning. aa camtu lah lebih kurang.

so what's the first thing to do? (khatib bertanya)

solatul fajr!
solat subuh! kenapa kat masjid nih mase solat subuh, dua row pon xpenuh? ini bukan khatib dengar2 aje, khatib tu sendiri dah solat subuh kat sini. (btw, khatib ni foreigner gelap2 sket, suara and pronounciation ada gaya2 ahmad deedat sket)

solat subuh dua row pon xpenuh, tapi sekarang (mase solat jumaat) penuh sampai ke luar! sampai ke kaki lima!

IS THIS A PHENOMENA THAT WE CALLED 'FRIDAY MUSLIM PHENOMENA'??


FRIDAY MUSLIM PHENOMENA. orang datang masjid masa hari jumaat aje.. ntah2 ada di kalangan yang datang ni xtau pon kenapa datang masjid. ntah2 ada yang datang ni sebenarnye xpasti pon Allah tu wujud, but just in case if Allah do really exist , and you're being called and ask what you've done while you're alive, you can say that "i have been to Friday prayer".

hoho.. ni ayat yang paling melekat kat kepala otak aku sampai sekarang.. macam sedap2 je ayat tu buat kau tersengih tapi dalam masa yang sama berbekas kat hati.

khatib sambung lagi, "all friday muslim will go to hell"

if you dont plan to go to paradise, then you must be planning to go to hell. there's only two options in the hereafter.

akimissolah!
set priority.
do planning.

_______________________________________

lepas dengar khutbah ni, buat ape? berubah x?
entahhlahhh~

aku gi solat subuh kat masjid pagi tadi. saje. selama ni gi masjid hari jumaat je~ selama ni aku friday muslim je.. tengok sket ape jadi pagi ni ramai x kat masjid.. 3 row.

habeh solatul fajr, ade ceramah.. dari orang yang jadi khatib semalam. isi ceramah? aa tu kat post laen pulak..

ape kau ingat aku ni rajen sangat?

"JOM SAMBUT VALENTINE!!" *tiba2 kritikan datang bertubi2 pada anda... dan anda pon blur2 dan macam xdapat terima hakikat..lalu anda pon "apehalll?!"*

14 February 2011

assalamualaikum,

aku ni kalau nak kate 'alim / berilmu tinggi mengenai hal2 agama' ni... agak jauh la sebenanye~
belajar2 gitu je..
dengar2 gitu je...
bace2 gitu je....

so penerangan aku biasenye macam orang2 kurang ilmu. maafkan aku.

topik hari ini ialah topik hangit setiap kali tiba tarikh 14 Februari.

ahahah VALENTINE DAY~

selaku orang Islam, kite follow guidelines dari Al-Quran dan Sunnah. dalam Quran Allah ade mention..

'kalau follow ritual satu kaum tu, kita akan jadi kaum tu'

..aAaa ni macam versi translate orang kurang ilmu macam aku ni la ye. siapa2 yang lebih arif boleh tolong betulkan aku.

ade member tanye :

xboleh ke nak wish2 mase 14hb Februari?
tukar2 hadiah mase 14hb Februari tu haram ea?
kalau xde sebut perkataan 'hepi valentine' tp bagi hadiah.. oke x?

ni kalau tanye kat orang alim2 ni jawapan dia mudah je.. "xboleh.. salah.. haram..negatif.. dan jawapan2 laen yg merujuk kepada ayat/ perkataan larangan"

jawapan aku?

emm... (disebabkan aku ni kurang ilmu..) pada pandangan aku, janganlah celebrate Valentine atau melakukan perbuatan yang dilakukan pada hari Valentine (cth : bagi2 hadiah.. wish2.. ) sebab kalau buat itu, nanti dah jadi 'memfollow ritual kaum laen'.. lawan larangan dlm Quran? dosa tuh..

so kalau nak bagi hadiah nak wish tunjuk kasih sayang sesama suami isteri contohnye, lakukan je pada hari laen.. selain 14hb Februari.. pilih jelah hari laen. ade lagi 364 hari bagi tahun biasa dan 365 hari bagi tahun lompat (2012 nanti tahun lompat..)

kalau buat camtu..... tak bercanggah lah kan? dah tentu mase kau bagi hadiah tu kau xde terdetik terniat dalam hati yg hadiah tu adalah bersempena 'hari valentine' yang kau tak sambut tu kan? kalau wish pon, mestilah wishing itu xde menyebut tentang 'valentine'...

oke x skang?

(plis lah kawal nafsu korang untuk memberi hadiah pada 14hb Februari.. korang lampiaskan lah nafsu memberi hadiah tu pada hari laen) haa hambek kau ayat-pakai-lepas~

sori laa kalau idea aku ni bangang2 sket di mata orang2 berilmu tinggi dalam bab2 agama.

aku dah pernah terangkan dulu tentang cara setiap orang berfikir tu xsama bergantung pada tahap ilmu dia. kalau lahir2 dah dalam keluarga imam, pastu belajar tinggi2 kat sekolah agama, memang orang tu akan dapat terima aje idea 'halal haram' - xpayah nak elaborate panjang2, ikut logik akal, dan xpayah bagi fakta2 duniawi.

penerangan aku bagi ni untuk orang2 macam aku. atau mungkin untuk aku sorang je..~

sesi mengembalikan chakura

12 February 2011

eghh aku dah habeh tenaga.. satu badan dah lembek..
recall balik ape aku buat 15 minit lepas..
emm emm...

aku makan nasi lemak ikan bilis + telur mata.. dan
tambah lagi sekali nasi lemak ikan bilis + telur mata lagi sebijik

ughh.. aku abes tenaga sebab makan~

hoho.. (semalam, jumaat, satu hari aku xmakan pape.. cume minum air masak je banyak sebab batuk2.. dan teguk 'ubat batuk cap mama dan baby' sampai tinggal setengah botol..)

kamon makanan!
cepat tukar jadi tenaga!!

(buat gaya naruto nak kua kan chakura~)

hati aku dah berbunga2 dah ni . . . apehal?

08 February 2011

aa aku serius nih bukan maen2 taw

v[-__- ]v

SESI BERMUHASABAH BERSAMA SENIOR BERJIWA URBAN YG TINGGAL DI NEGARA OSTROLIA . .

hari ini ada usrah.
usrah ada domino piza.
hari ini ada usrah.
usrah ada Bro Ajil, naqib lama aku.

ini sesi muhasabah diri aku...


Katakanlah (wahai Muhammad): “Mahukah Kami khabarkan kepada kamu akan orang-orang yang paling rugi amal-amal perbuatannya?

(Iaitu) orang-orang yang telah sia-sia amal usahanya dalam kehidupan dunia ini, sedang mereka menyangka bahawa mereka sentiasa betul dan baik pada apa sahaja yang mereka lakukan”.

[al-Kahf 103-104]

- orang yang paling rugi ialah mereka yang buat amalan tapi sebenarnya amalannya xditerima sebab amalan tu salah.. orang yang tersesat bila melakukan amalan, rugi lah kan sebab buat3 amalan tapi xdapat pahala pon, lagi parah bila tetiba dapat dosa pulak.. itu kalau salah dari segi amalan tu. so, perkara pertama sekali ialah akidah perlu betul. daripada akidah yang betul.. baru la semua perlakuan kita yang diniatkan 'kerana Allah Ta'ala' jadi bermakna. dapat ganjaran.

macamane nak tau kite betul ke x?

ganjaran yang kite terima di akhirat kelak.

tapi macamane nak tau tu sekarang? ganjaran tu boleh nampak mase dah mati nanti, mase dah dibangkitkan semula nanti..

memang kita xtau Allah terima x amalan kita skang, tu yang usaha kita kena gila2 tu.

oke bayangkan situasi ni : kite jawab exam.. bile kite tau yang kite jawab tu betul atau x? kekadang tu memang la kite dah konfiden xberagak dah gebang panjang kemaen sebab banyak idea kan..

tapi bile kite tau kite jawab betul atau x?

"lepas dah fail (-__-")>" <--piei jawab soalan Ajil, spontan memecah keheningan malam.

ahaha. betul tu, lepas da kua result la. mase tu dah xleh watpe dah.. so berbalik kepada sikap mengulangkaji pelajaran tu.. berapa rajin kite sebelum jawab exam tu yang penting. makin rajin makin cerah la peluang.



- ape tujuan pergi usrah? usrah bukan macam kau pergi dengar ceramah kat masjid.


- hidup perlu ada tujuan. hidup perlu ada objektif. hidup perlu ada silibus yang kena dihabeskan. ape silibusnye? Nabi Muhammad dah ajar silibus tu selama 23 tahun jadi Rasul. semua ada dalam Quran tu.

silibus first, aqidah kena betul dulu..

mase zaman Nabi dulu, mase awal2, orang Islam memang kena tindas aje memanjang. bila tanya pada Nabi; kenapa kite x perang lagi nih? apesal x g perang lagi nih?

Nabi jawab; sabar dulu. Akidah kena betul dulu.


- Siapa pemimpin umat Islam sekarang?
. . . . *senyap je xdapat jawab*

memang pon sekarang kita xde satu pemimpin, bukan macam masa zaman Nabi dulu, Nabi Muhammad, lepas tu Khalifah 4 orang.. pastu Khalifah2 laen, Muawiyah.. pastu keturunannya pulak..
Skang ni macam dah balik ke zaman jahiliah, masa zaman sebelum datang Islam, datang Nabi Muhammad. ade kes orang bunuh anak sendiri? ade kes orang bunuh orang? riba' tipu sana sini.. macam zaman jahiliah x?

cerita klasik :
suatu hari isteri Nabi dapat daging orang bagi. daripada daging yang besar la jugak tu, isteri nabi sedekah2kan pada orang laen tinggalkan sikittt je, untuk nabi.
"wahai Muhammad, aku dah bagi2 daging, banyak2 pada orang laen. dan tinggalkan sikit aje untuk kau"

nabi jawab "sebenarnya, bahagian daging yang banyak yang dah di bagi pada orang laen tu lah bahagian aku, bahagian yang sikit nih bukan aku punya"

??

maksud nabi ialah, harta yang kite bagi masa sekarang ni lah sebenarnya harta yang bakal jadi milik kita bila kita dibangkitkan semula nanti.. so betul la ape nabi cakap; daging yang banyak2 yang dah bagi orang laen tadi tu yg daging milik nabi (ketika di akhirat kelak), daging yang nabi makan yg sikit tu pulak ialah milik orang laen (orang yg bersedekah pada nabi)

- (masuk semula bab objektif/ tujuan/ silibus tadi) Menyampaikan ceramah/ dakwah tanpa tujuan/ objektif/ silibus buatkan orang lost. macam pergi dengar ceramah, lepas tu bile balik xleh nak relate ngan kehidupan harian.. lost camtu je.

Ulama ada objektif dalam menyampaikan dakwah mereka.
contoh satu; Dr. Yusuf Al-Qardhawi fokuskan dakwahnya pada fiqh alawiyah. ape tu? fokus pasal fiqh.. pasal percanggahan orang ramai tentang hal2 agama, hal2 dalam mengerjakan ibadah..
contoh dua; Said Thabit fokuskan dakwahnya pada permasalahan tentang mazhab. percanggahan orang ramai tentang mazhab mane betul mazhab mane salah.. beliau study semua empat2 mazhab.. pastu ajarkan pada orang ramai bahawa semua mazhab betul mengikut konteks yang betul.. bila masa nak apply, kenapa wujudnya mazhab ni dll.

tau x ape objektif agama Yahudi?
objektifnye jelas, dan mereka betul2 capai... tau x? menguasai dunia!

tau x ape objektif agama Islam?
*krruuukk kruukk kruukk*

menguasai dunia jugak! tapi kite xtau pon...

masa nabi nak wafat dah, nabi arahkan Usamah, remaja umur 17tahun untuk g Rom, perang sebarkan Islam. kalau pemimpin skang nak mati, ade sebok2 nak pikir pasal nak sebarkan dakwah luaskan agama Islam? mesti dah bz pikir pasal diri sendiri je kan?

lepas tu nabi wafat.. mase tu ade yg mula berpendapat batalkan je dulu hal g Rom tu, sebab masih tengah bersedih dengan pemergian nabi kan.. tapi Umar kate, nabi dah bagi arahan, kena laksanakan.

- Siapa yang pencen? orang kerja opis.. orang ulama, orang berdakwah xde pencen die.. sebarkan agama sampai mati.

- Kita yg muda nih perlu ada objektif, bukan masa dah tua nanti. objektif ialah silibus.. perlu ada silibus, baru ada hala tuju. Quran turun ikut silibus. skang ni kalo tengok Quran dah susun leklok. tapi tau x surah mane yang turun dulu yg mne yg turun kemudian?

starting ngan al Alaq, (Iqra.. 'bacalah'..) pastu al Mudassir (maksudnye 'yg berselubung'.. isi de cakap pasal sekarang bukan masa untuk tido, bangun!).. lepas tu lagi al Muzammil ('yang berselimut'. cakap pasal bangun je xcukup.. kena menyampaikan..) . . . sampai la surah last, al Ma'idah (takutlah kamu kepada Allah, tempat kamu kembali)



buurrpp.. alhamdulillah~ kenyang makan domino piza banyak kemaenn xabes tu ha..


- tanya lagi sekali... ape tujuan pergi usrah? usrah bukan macam kau pergi dengar ceramah kat masjid. (nak tau? mari lah join~)


p/s : segala salah silap dalam penulisan di atas adalah dari kelemahan aku. kalau ade silap btau lah.

__________________________________

pesan Bro Ajil,

"Orang yang datang, berceritalah pada yang tidak datang.. kerana mungkin orang yang tidak datang itu lebih mengetahui daripada kita yang datang~" ini hadith.

selamat jalan bro Ajil. jumpe lagi bile bro balik Mesia semula bile dah lama2 nanti~ (^-^)/

WHAT HAPPENS IN VIETNAM STAYS IN VIETNAM

06 February 2011

ye..masih lagi bercerita tentang pengalaman di vietnam..

- (^0^)/
masa dalam bas, aku suke lambai tangan kat awek2 naek motor.. dorang sporting je, sume pon senyum n balas lambaian. pakwe dowang yg tengah bawak moto pon same. ade sorang tu, de angkat tangan semula sampai handle moto senget2 macam nak tlanggar moto sebelah. ahaha~

- "abang kacak.. beli beli, murah tak mahal.. banyak kaler banyak design"
Kat area pasar Ben Tanh memang tempat membeli belah barang.. macam uptown gak la. barang murah2 tahap lupe diri gak la dorang ni membeli belah aku tengok.. aku tengok je aku xmembeli belah pon.

- 1 US Dollar = RM3 = 20,000Dong Vietnam
Aku membeli belah masa kak elmi ade kat sebelah aku je.. sebab dia pegang kalkulator (kalkulator saintific tu~) dan dia macam dah pandai nego2.. dah pandai bajet2 harga barang mana yang murah, barang mana yang mahal.. aku ikutkan je~

- "this guy got plan.. he got plan"
situasi : jalanraya lebar gile, 4 lanes untuk 1 way kalo xsilap aku.. pastu ade 2ways la plak kan.. pastu xde vietnamese yang nak melintas jalan, yang ramai2 nih sume ialah kami segerombolan anak Mesia dan ade omputih 2 3 orang. tibe2 syapik angkat tangan dan terus aje jalan.. kenderaan laen sume start bagi laluan dan gerombolan tadi sume follow belakang syapik.. sambil melintas aku sempat dengar omputih tu cakap ayat kat atas tu~

pengalaman melintas jalan yang penuh sesak ngan kenderaan (motosikal mostly..) memang best.

- "hati2 sket ye, table tu kecik je tu.. kopi panas tu.." <--aku yang duduk kat blakang ni pon bole dengar kakak stewardess tu cakap pada piei.
dalam kapalterbang MAS masa perjalanan balik. suasana yang friendly. aku duduk tepi tingkap, sebelah aku ade dua seat kosong. (masa online check-in, aku dah set kan ahli2 group yang sama tiket ngan aku sume duk tepi tingkap..)

*grup aku = aku,hazim,hazwan,ajim,encem. yg laen duduk sebelah2~


jam pukul 8malam lebih2 sket kot mase tu. sejurus selepas aku melantak nasi+ayam sweet sour. eishh rase lapar lagi la plak.. hoho. long story cut short, aku dapat lagi satu set nasi+ayam sweet sour dari abang steward~ cukup la kot 2 set. aku ni xde la pelahap macam si piei tu sampai 3 set melantak pastu siap mintak tambah ferrero rocher lagi.. xsempat hilang penat stewardess tu ulang alik amekkan macam2, mintak lagi air jus lah.. kopi lah.. sampai stewardess tu tanye "coffee? betul ni?" ahahah~ (^0^)>



p/s : aku xtransfer lagi gambar dari dalam enset aku.. wire enset aku ilang la plak~ (-__-")>

2nd p/s : ye aku tawu.. mesti member aku yang sorang tu akan cakap "asek ilang barang aje!(>o<)O"

"DIA BOLOT SEMUA!"

04 February 2011

bersempena dengan trip anjuran subjek elektif
HISTORY AND CULTURE OF SOUTH EAST ASIAN ARCHITECTURE AND ITS BUILT ENVIRONMENT,
aku dan 12 rakan laen + 2 lecturers bersama keluarga masing2 bersemangat menuju ke Vietnam selama 4 hari 3 malam (30 Jan 2011 - 2 Feb 2011) untuk berjalan2 bersuka ria enjoy belajar tentang culture orang vietnam~ ehem2

TRIP TO HO CHI MINH, VIETNAM
bermula dengan perasaan 'eh kite ni pegi ke tak nih' + blur2 disebabkan tiket yg dibatalkan. baca post sebelum ini untuk berita selanjutnya <-- boleh klik sini

MALAYSIA AIRLINES
MH 758
KL - HO CHI MINH CITY
Sun 30 Jan, 1415 hrs


dalam kapalterbang MAS, aku teruja sebab ni 1st time naek kapalterbang~ ahaha.. dapat makanan pulak tu! ahaha aku suke~

__________________________________

flight lebihkurang 2 jam. sampai Tan Son Nhat International Airport +- 1645/4:45pm waktu mesia @ 3:45pm waktu Vietnam.

kua airport, ramai giler orang.. terasa macam orang femes jap. hahaha. ramai orang tunggu sanak saudara dan ahli keluarga sebab tengah musim raya; tahun baru cina.

waktu kami gi trip nih memang tepat2 dengan waktu semua orang vietnam balik ke vietnam dan menuju ke tengah2 bandar; Ho Chi Minh. so keadan memang sesak giler2 dan orang ramai xagak2! happening gile bandar nih!

Travelguider Mr Anh datang jemput kat airport, kami naek 2 van gi Hong Thien Loc Hotel, situated kat tengah2 bandar. nice!

dalam van, culture shock jap tengok banyak sangat2 motorsikal kat jalanraya.. memang sangat banyak dan trafik kat Vietnam agak gila2.. contohnya, kat junction, xde sape pon yang berentikan kenderaan.. semua bergerak ke 4 arah berbeza dengan hon masing2 taknak kalah. tapi xde accident atau maki memaki berlaku. bunyi hon memang banyak tapi lebih kepada cara untuk cakap 'tumpang lalu'.. kekadang ade kereta/van/bas yang amek jalan sebelah macam memotong la kan.. pastu kereta yang memotong nih siap hon lagi pada kenderaan yg lawan arus tu. gile.. dah la amek jalan orang, hon lagi pulak tu mintak orang yg kat lane yang betul tu ketepi! ahahaha

rata2 orang vietnam naek motor. aku perasan moto jual kat tepi jalan macam jual limau mandarin! letak rapat2 pastu kat area handle ngan seat ade tutup ngan corrugated paper/ kotak kertas pastu balut ngan plastik.

awek2 vietnam tengah ramai kat tetengah bandar~

sampai hotel, dapat kunci.. 2 orang sebilik. aku sebilik ngan encem. 201. sesampainya di bilik, budak2 laen nih bising2 bilik kecik.. ahahaha bilik aku besar lah weh!! rupa2nya, ade yang dapat bilik kecik; bilik tengah, betul2 muat 2 katil, xde tingkap,dapat bathtub.. dan ada yang dapat bilik ujung (macam aku); bilik besar, ade tingkap ngadap bandar, xde bathtub ade shower. hoho aku suke bilik aku~

lompat2 atas katil sambil pasang aircond dan bukak tv.. check channe kat vietnam . . . banyak gile channel dorang nih! 80 channel termasuk V Channel, HBO, MAX, DISNEY ntahape lagi ntah macam kat astro tu.. pastu aku stop kan kat channel yg tayang Wenthworth Miller..

eh ade Prison Break la~ tengok jap la. *sambil kuatkan volume*

jap lagi kua suara awek vietnam, alih bahasa rupenye.. (-__-")>
yang buatkan alihbahasa ni semakin xleh blah ialah, sorang pengalih bahasa je ade untuk satu cerita! hahahahah.. dah tu, xde intonasi jerit2 pon semua dia baca macam baca berita! ahahaha

"dia bolot semua" hahaha~

"EHH? MACAM NI JE KE PERASAAN NAEK KAPAL TERBANG??"<--tanpa perasaan teruja

03 February 2011

30 Januari 2011

4:00 pagi - waktu2 kritikal aku.. sambil2 final touch up. aku xtido mase nih sebab aku bz wat keje.

4:30 pagi - "pai bangun!" <--mesej dari ajim. aku tumpang kereta ajim nak gi LCCT, dah janji nak jumpe kat KAED tepat pukul 5pagi.

5:00 pagi - aku sampai KAED, ajim sampai KAED. memang nice.. xmacam janji melayu, tidak gagal! xcukup member lagi nih, amek Hakim/Encem kat mahallah Seman jap..

5:10 > 6:00 - zzZ z. disebabkan aku xtidur malam tadi.. memang senang2 je aku tido mati dalam honda civic. bangun2 dah sampai LCCT. muke sembab2 terus aje salam2 ngan ayah ajim, cakap terima kaceh dan g solat subuh.

lepak kat mcD..
sarapan sket.. 3 remaja nih memang yang 1st sampai, sebab flight pukul 9 konon2 kene sampai pukul 7pagi.. secara keseluruhan ade 3 flight berbeza utk kami semua; 9pagi, 2petang, 7maghrib...

AIR ASIA
AK 885 Economy
KL - HO CHI MINH
Sun 30 Jan 2011, 0910 hrs


aku duk perati je bende nih kat kertas yang aku print nih, travel itinerary...

__________________________________

sementara ajim ngan encem g kaunter nak amek tiket, aku g tukar duit jap.. aku tukar sampai dapat 100 USD. rugi sket la sebab tukar kat LCCT.. hmm

pergi mendapatkan ajim kat depan kaunter...

"ticket yang kite booked tu dah di cancel" encem jawab ringkas dan cool


sebenarnye tiket yg di booked tu dibayar pakai kad kredit member kepada member.. kad kredit de tu dah lebih limit ke ape tah, so kire xbayar la.. lepas tu tiket yg di booked tu pon lesap lahh~ hoho

huh. benda macam ni bukan boleh gelabah2. bukan mase untuk emo2. pikir option.. pikir option cepat... member laen sume haram xtau lagi.. tengah leka dan alpa lagi xsampai2 airport.

__________________________________

8:00 pagi - madam zuraini sekeluarga dah kua duit beli tiket Air Asia on de spot mase tu jugak. beberapa ribu keluar laju je~

madam aziah lagi cool "jakarta.. surabaya.. emm, nak gi mane ea? saya dah penat packing barang takkan xjadi pulak! cari je tiket g mane2~"
ahahah. madam aziah terrbaekk!

aku, jim, encem?
8:00 - 12:00 tghari - relax.. lepak kat mcD jap.. lepak2 kat old town jap.. lepak2 kat marrybrown jap.. lepak2 semula kat mcD... (hujan lebat la jugak kat lua tu..)

__________________________________

madam aziah g KLIA dan dapatkan tiket untuk kami semua! harga xsegilebab macam yg AirAsia letak.. harga RM650.. kurang sket kot.. pergi balik.

bersyukur gile!

aku xpernah naek kapalterbang lagi (-__-")> dan encem cakap untung gile sebab pengalaman pertama aku naek kapalterbang ialah naek kapalterbang MAS.

"kalo naek AirAsia, mesti kau akan cakap 'macam ni je ke naek kapalterbang?' <--tanpa perasaan teruja" jelas Encem~

hahahaha.. aku suke!

__________________________________

naek kapalterbang MAS ialah pengalaman terrbaekk!! ahahahah aku teruja! (tunggu aku cerita ape jadi masa tengah flight! ahahah~)

SIN CHIAW~ (^0^)/

01 February 2011

'sin chiaw' (Hello in Vietnam)

wiiwiii~ (^o^)/

TRIVIA : Ho Chi Minh tengah ramai gile orang skang nih sebab sume orang datang ke bandar bile nak masuk tahun baru~

hohoho~

p/s : oh ye, Vietnam xde FB