teknologi zaman sekarang, sume nampak real~

29 July 2010

as real as it gets adobe photoshop cs4


hahaha.. aku google adobe photoshop cs5 sebenarnye tadi dan terjumpe gambar ni, buleh klik kat pic tu~ macam menarek

btw, adib dah pakai adobe photoshop cs5, dan microsoft office 2010. grafik makin cantek, isi xjauh beza la kang kau jadi buta software lak kalau advance sangat~

nak copy software bawak masuk pc tapi partition software aku dah full...

mmmm...

p/s : hard disk 1terra harge bape ea?

__________________________________


kat CAC ade PC FAIR. 3 hari tadi last day. aku terlintas nak menjenguk sebab studio tetibe xde karen tadi tengahari.

eh?apesal mamat2 dan awek2 penjual ni muke familiar?
laa.. keje part time upenye dak2 junior aku nih~ hahah

tujuan aku g PC FAIR kat CAC sebenarnye nak usya2 spek
spek dah camharam je nih~
calar2 senget2 . . .
adehh, sama sifat macam orangnye~

RATIO 1 : 5

pagi ni gua masuk kelas agak awal.
ni kelas kedua tapi gua xdatang kelas first minggu lepas.. minggu gua demam hingus meleleh tu lah~
building economic... bunyi cam boring.. lagi2 bile dengar citer dari kak*** mengenai 'keseronokan' kelas first aritu...

mase gua masuk, cikgu dah ade, tapi lom mulakan kelas sebab. . . sebab. . .sebab gua awal la!

gua pandang cikgu comel depan gua. menarek. gua xdapat relate dengan apa yg gua dengar dari mulut member2 yang datang kelas first aritu.

betul ke cikgu ni saiko???

.

.

.

CIKGU LAEN UPENYE~
wuu.. cume ngajar kali ni jeeee (-__-")>

________________________________________

"memang 3 orang je ea sisters dalam kelas ni?" aju cikgu kepada kami.

gua pandang keliling, memang students lelaki dah penuhkan seat.. ratio 1 gadis kepada 5 lelaki kott~

2 cawan air teh krisantemum untuk perjalanan pergi balik~

blueeekkk~ *muke serius*



aturan langkah gua agak kurang bermaya pada mulanya...
maghrib2 cani, tambah2 lagi dengan ketiadaan rakan seperjuangan menemani gua.. erghh
nak tak nak, gua kuatkan hati menuju ke pasar malam sorang2.

selesai lintas jalan, gua terpandang anak gadis di atas motorsikal dengan minor eksiden, terpulas minyak mase gear satu.. pelanggaran kecil dengan motor yg di park berdekatan. gua pandang gadis tu. gua concern.

keadaan pasar memang agak sardin. gua suke. mood gua macam kembali mekar. gua jadi seronok. sengal2 badan dah tak terasa. dalam suasana happening tu, gua terpandang individu dengan eskem potong kaler ungu, perisa keladi laa tu. jumlah kekerapan terlihat eskem potong tersebut semakin meningkat secara berkadaran dengan perjalanan gua. gua jadi teruja.

sedap sangat ke?
ini ke trend baru rakyat Gombak?
sape gerangan penjual eskem yg true gile nih?
berapa keuntungan bersih si penjual dan berapa umur anak gadisnye?ehh.. ehem2

gua tak bazir masa, gua capai duit dalam dompet. ada 'Ringit Malaysia Sembilan Sahaja', tapi gua still cool. abang lingkungan umur belia melayan kerenah ramai pembeli eskem potongnye. seraya beliau menjeling gua,
"eskem keladi satu" jelas dari peti suara macho gua.

komen spontan gua : sedap macam biase2, macam dulu2.. bagus~

gua teruskan perjalanan menelusuri pasar maghrib malam. ramai remaja di kiri kanan gua.. macam2 perangai macam2 selera. sekali sekala gua sapa member, ade yg buleh tahan lama xjumpe. senyum sana senyum sini. gua rasa ada betulnya perbincangan dalam kelas Urban Study minggu lepas ; rakyat Malaysia lebih tertarik untuk berada di satu2 kawasan yang dipenuhi orang ramai. orang ramai mungkin lebih berminat untuk meneliti orang laen.. mungkin jugak ni salah satu peluang untuk mereka bertemu rakan2.

sambil2 minda gua menerawang, gua tak lepas pandang pada individu2 manis dan comel di sepanjang perjalanan. kalau timing tepat, memang ramai anak gads yg jalan dalam arah bertentangan nih~ ngeeE

tiba2... dah kat area ujung2 pasar malam
(o_O) . . .
gua tersedar sesuatu..


.
.
.
gua tak pandang lagi gerai makanan untuk buat pemilihan makanan utk makan malam gua!


err...
gua pon taktau apesal gua dah terlupa dengan objektif utama gua datang ke pasar malam!

oke2...
jangan bazir mase,

gua order 'nasik-lemak-nasi-lebih-tambah-telur-mata-kuning-cair-ngan-ikan-keli-sambal-lebih-sayur-taknak'


_________________________________________

p/s : untuk tambahkan selera gua, gua beli jugak keropok lekor nipis yg rangup tu singgit! *gua memang minat benda2 yang rangup nihh*

Kampar Trip!

27 July 2010

the trip is ok

that's all,
thank you~

pegang rokok gegar2, ade hati nak isap!! hahaha

22 July 2010

oke.. tajuk tiada kena mengena dengan isi kandungan. tapi sebelum tu, ape kate kowang try pegang sebatang pen kat ujung2, dengan 2 jari je... gigil2 x pen tu?? hakhak~

____________________________________

4th & 5th YEAR UKHUWWAH BONDING NIGHT
bbq nite~


bayar 2hengget pastu melantak sowang seko ayam bbq, 2pinggan nasi goreng, beberapa batang sosej [mengikut kadar kerajinan bekerja dan menjamah ketika di bahagian masak2], dan dessert buah2an tembikai susu+tembikai tidak susu+pisang beli tepi zoo dengan kuantiti mau-kasi-perut-kau-kembung-air.

majlis dimulakan dengan upacara menjamah makanan sambil menggoreng ayam dan sosej. lepas tu, senior2 5th year abes kelas so kami makan sama2... majlis dimeriahkan lagi dengan ucapan2 spontan dalam bahasa inggeris oleh . . . oleh mereka.

majlis diakhiri dengan setiap warga kerja dijemput untuk menghabehhkan makanan! aa siap bagi junior2 lagi tuhh...ilham yo-yo-o / beria2 nak mintak aku simpankan ayam laa hape laa.. batang idung mancung de tu aku xde lak nampak... da abehh dah di makan oleh dak2 kebulur laen~

ohh ye, selepas join dak2 menggoreng ayam kat courtyard kaed, badan aku dah rase makin sehat. peluh2 sehat pon dah kua tadi. dapat lak kata2 semangat siap, memang aku hyper semula lahh~

hiarghh hiarghhh hiarghh!! <--semangat kyubi dah merasuk naruto~

oke, esok ialah trip gi Kampar~
bile nak packing nihh??



p/s : zati pass ubat ke bilik aku malam semalam. tq [amacam? bess x bilik aku? bersih kan?muahahaha]

yg ni pagi.. lepas makan. oke, kene makan duluuuu...yg ni tghari, yeyy makan dulu jugak!!! malam pon kene makan dulu b4 telan pil nih!! oke oke!!

21 July 2010

emm...
xsehat..

aku rasa suhu studio cam xberapa kondusif laa untuk aku. kua masuk studio, sejuk panas sejuk panas... tetibe je aku diserang selsema yg membawa kepada demam, dan batuk2.. argh.....*hingus meleleh* . . .

doktor uia nih bagi ubat pon bole tahan banyak gak!

sekali pandang macam nak suh aku pass sekali pada member satu studio. . .

tapi kalo pil2 ni, suh aku telan2 ni aku oke je.. yang aku kurang berkenan tu bile kena makan ubat batuk... wekkwekkk*xsedappp laaaa...*

ni ade satu jenis ubat cecair nih,
kaler merah cam sirap...
'for gargle only' . . .
try kumur2 skett . . .

oke xsedap sila jangan ulangi tingkahlaku tersebut...

pagi tadi ade kelas urban~
pukul 7pagi aku dah bangun! ahahaha <--bangga laa tu konon2 cm awal sangat bangun laa tu. kire oke laa nih, bayangkan cuace ujan2 tuh, tapi aku bangun awal gak! haa, hebab laa tu! pap!! pap!! pap!! malam tu aku tido awal gile sebab xsehat sangat2~

patutnye kelas urban minggu nih bertapak di area Masjid Jamek. aku ngan hingus meleleh2 nih still semangat *mate dah kuyu* nak berhujan g jalan2... gile! maken demam laa aku kalo cani~

OHHH~

BESTNYE MACAM NIIIII~

18 July 2010

wiiwiii

ARCHAIS GRADUATION DINNER 2010
berjalan dengan lancar dan sangat2 hebabb!!!~

oke, aku xde satu gambar aku pon skang ni, xdapat upload pape lg.. mungkin esok lusa kott~

terima kaseh pada adek2 junior yg bertungkus lumus buat event yg gempak xberagak nih. participation dari setiap orang sangat2 memberangsangkan! semua orang nak datang dengan pakaian yang unik2! semua orang nak ambil bahagian dalam memperagakan pakaian2 fantasi yg selama ni tersimpan kemas dalam hati masing2..

aku nak sangat pakai baju macho2 cam mamat Men In Black, JamesBond tu sume... err, Dr Rozmey xtermasuk dalam list ea~... dan akhirnye, aku dah berjaya tengok diri aku dalam suit tu~ ohhh sewonokk wo!

Duddin, dengan gelaran King of The Night [err tul x? yg penting king laa~], memang patut dapat gelaran tu sebab aku dengar citer, de buat sendiri kostum de tu. ubahsuai dari kemeja biase je tu. jadi cam pakaian sultan brunei~ hoho

Wen, yg sememangnye dah cantek cun melecun tu dinobatkan sebagai Queen of The Night dengan kostum Cleopatra de tuh!! nice~

yg laen walaupon xmenang tapi memang salute la sowang2 pakai xnak kalah!! agak ramai ahli gengster macam Genji Crow Zero aku tengokk! ahahah. mmg menjadi! gadis2 de punye melaram memang tahap all out lahh! baguslahh sebab semua pon bersungguh2 nak menjayakan event nih.

TAHNIAH SEMUA!
TERIMA KASEH SEMUA!

aku harap kite akan terus hepi2 macam ni sampai bile2, dan ukhuwwah macam ni patut diteruskan sampai bile2. jangan ade jurang antara batch.. kite KAEDIANS~ yeahh

i wait till you say im the only one

17 July 2010

before we come undone... lalalalaAaa

sedap lahh lagu Kriss Allen nihh!!

err...aku baru balik dari berjalan2 di Shah Alam... case study~

ngntuk . . .

baju ape malam ni?

err . . . .

(-__-")>

ngeE . . . adiah2 comel~

bende kiut kaler pink!!!!!owhh~ tenkiu



comel jekk!! tenkiu~

wiiwii~ tenkiu


sedap gilerr nihh!! tenkiu~


terima kaseh kawan2...
p/s : yang laen maseh berpeluang untuk bagi aku hadiah.. jangan risau sangat





oh ye,

[laci yg kiutt!!]
ngeE... ni ade lagi nih hadiah2 kiut dapat mase dulu2~ tenkiu kowang.. wuu.. bile dah jauh2 ni susa kann nak bagi aku adiah . . .


isu - isu semasa yang berkait dengan urban planning

16 July 2010

reviu mesej2 dalam inbox hari ini~

member : bole bagitau x katne dinner kite? bangunan mane? arah klcc ke arah A&W tempat kite mkn aritu?

*mmm... blurr jap*

aku : arah klcc kot. bukan arah A&W. kalo lalu sbelah pvi (pvi belah kanan)bile tibe kt lembu besi tu,trus,bukan belok kiri. bangunan tun razak blah kiri..err, bole paham x? hehe

*aku pon blur2 gak nak bagitau jalan kat KL nih... haha camharamm aku punye penjelasan~*
jap2 lagi dapat lagi mesej,

member : Oh.. xpaham laa. camnila, kau kat studio kan?de ntenet? sini leceh ntenet. ko tolong bkak google tlong jdikan pavi titik rujukan (mcm wat land survey b.rahmah dlu) bgtau aku:
1.di utara pavi bgnan apa? 2.brapa sudut lwn jam dr pavi ke bgunan agd tu 3.dan jarak skali.ingt lg?paham?hehe..


*perghh! bole tahan demanding gak member aku nih! celaru jugak laa jiwa aku nak reply mesej macam nih...nak tolak permintaan member nih aku xpandai sangat..*

dalam waktu aku ketar2 nak reply mesej, satu lagi mesej masuk..
member : Xdala acah je.. okla tu direction yg kau bg. aku akn cuba fahamkn

.

.

.

hohoho.... dah pandai dah kau kenekan aku ea skang ZUBAIR!!


nombor tipon zubair memang pelik sket...lalalaAa~


________________________________________


ARCHAIS GRADUATION DINNER 2010
Venue : Dewan Tun Rahah, Menara Yayasan Tun Rzak (near Pavillion)
Date : 17th July 2010
Day : Saturday
Theme : Reality Vs. Fantasy

Fees:
Student . RM65
Graduates . RM70
Alumni . RM70

Trip Balik Kampung a.k.a. Journey To The South

14 July 2010

AHAD

27hb Jun 2010

Masih berada di kaed. Pagi2 tido..lepas tux tau nak wtpe… ajak kakjah keluar petang2 pon xnak~

Malam – aku, jim, kecik, jah, zuber, sapikman, azri makan malam same2 kat kubo.. tengok bola.

Aku bukan jenis yg gile bola. Tapi perlawanan Jerman lawan England ni memang nice. Ade jaringan England yg xdikira dan ada gol offside yg dikire! Woha!

Habes mkn nak wtpe ea??

Jalan2 overnight~ ngeE.. aku jah jim n kecik

ISNIN

28hb Jun 2010

Oke, masuk uia kul 530am dan sambung tido jap.. driver aku, kecik kena laa rest jap sebab jap lagi dah nak blik Johor.

“Kul 10 kite gerak k~”

Kul 10am – barang kecik banyak giler nak bawak balik umah, keta savvy dah agak sendat. Aku plak bawak pc aku dalam satu beg roda biru. Satu je…. Tp besar giler~

Oke, dah penuh satu keta.

Ohh ye, selaen aku dan kecik, ade adi jugak yg nak tumpag balik johor…

Kul11am – siap isi semua barang dalam keta dan sumbatkan diri juge

Kecik call jah dan cakap yg kami dah nak balik.. jah ajak sarapan sesame dulu.. mm.. aku pon cam xsampai hati nak tolak.. oke, kite g sarapan dulu la. Tapi keta kecik dah penuh, so kena laa naek keta ajim utk g sarapan kat luar. Call ajim dan suh ajim dating kaed.

“jim, jom g johor~”ujar adi

Dpendekkan cter, ajim ajak jah, jah nak teman pompuan kalau nak ekot, so ajak elmi, mak elmi suh g, alang2 amek elmi kat sg. Buloh, ajak sekali sapikhishamudin..

So the journey begins~

Petang sampai umah adi.. maen2 ngan anak sedara adi sangat bestttt!!! Ehh..err..asal aku je yg exsaitet ngan dak2 nih?? Hahahh. Aku mmg ske budak2~

Malam – makan malam kt umah sue dan ade kakdzu dtg join skali.. mi bandung terrbaekk! + nasi goreng ayam +naget. Hoho, seronok kat umah sue nih.. kjap aje dah rapat ngan kuage de. Hahah~

Kua jap g Tanjung, ade expo..macam downtown laa.. aku bli selipar, beli baju utk esok.. beli spender..

1130pm – pompuan g tido umah kaksu, lelaki tido umah adi. Palnning kami ialah menuju ke air terjun gunung ledang pkul 8am.

SELASA

29hb Jun 2010

Bangun seawal jam 630pagi, kami mempersiapkan diri baek dari aspek rohani mahupun jasmani. Sarapan lontong sedapp di rumah adi dan berbalas mesej dengan pihak gadis di rumah su…

OITT!! BANGUNN!!

Kul9 lebih2 sket barulahh terpacul su dan rakan gadis laen~ hahah.. lama sangat mekap ke??

G air terjun nak yg tinggi2 aje, lagi best kate sue..

Huhh hah huh hahh penat giler tapi akhirnye sampai~ aikk? Pompuan xjoin mandi??hihi.. orang pompuan tgk dari tepi ajee, sayang mekap ilang..kami yg lelaki aje layan kesejukan air pagi itu~

Tengahari – menuju ke daerah seterusnya, Batu Pahat.. sapik pening2 lak

Kat batu pahat ade rumah ramai orang tapi yang available mase ni ialah Bear dan An/Azhan.

Pukul 3ptg dah lapar gile lepas penat maen air terjun + xmakan pape lagi, stop kt umah bear untuk makan~ ngee… pedal ayam sedappp gile wa cakap lu! Pastu ade dessert, bubur durian sejuk makan ngn roti! Wallaweyhh perut maseng2 dah kembung~

An suh dating umah, kat umah de xde sape2 arini. De nak belanje Nasi Beriani Gam~ hoho.. tp kami dah kenyang gile.

Orang mengantuk disorong bantal, aku pon tido jap..ahaha

Teruskan perjalanan ke Ayer Hitam, rumah aku..

Nenek memang hepi lahh kalau ade ramai orang datang umah de~

“aku dah tau dari mane kau belajar cakap banyak..” bisik ajim pada aku

Ahahah… enough said, kalau nak tau pasal kampong dan rumah aku, kena pergi dan rasa sendiri. Ohh ye, dak2 nih dah rasmikn dulu toilet ngan bilik air baru umah nenek.. haha. Durian banyak jatuh harini, untung laa kowang makan durian baru jatuh kat blakang umah tu aje.dan aku harap kowang puas hati makan malam kat umah nenek, kami ni orang kampong aje.. makanan pon ala kadar aje. bungkus makanan lebih tu dan bawak masuk keta. Bukan ade sape pon nak makan kt umah ni.. memang masak untuk member2~

9pm – pecut kat highway, menuju ke Danga Bay. Dalam keta, aku terasa cam trip kali ni terlampau singkat.. dan sume bende kena buat ngn cepat.. skang ni tetiba dah menuju ke johor bahru.. sampai danga bay kul 10, kedai2 dah nak start tutup. Hoho. Fun fair pon dah x fun sangat.. mase nih ade Yus/ Yusri, teman jejalan, dalam hepi2 bergambar kat replica rumah2 tradisional johor, kami rase sedih sebab sapik xsehat sangat2 dan tido dalam keta aje. huu

Kul 12am – hoho..nak tido kat umah kecik malam ni.. kt Kulai… err jauh tu sebenanye~ perjalanan nak ke taman perumahan umah kecik ni agak horror sket la.

Imaginasikan ini : jalan tar baru yang besar dan lurus gile…tepi kiri kanan kebun kelapa sawet dan xde lampu..ohh ye, xbanyak kenderaan lalu. 30minit kau bawak keta tanpa perlu belok2, memalam bute… hoho. aku teringat cerita seram, tp xkan aku nak bukak cter tu lak pada kecik yg tgh mmandu kat sebelah aku nih..hahah. pasang lagu kuat2.. sapik kat blakang tido. Ehh jap, kecik yg kt sebelah aku tgh drive nih pon tido jugakk! Hahah..sape suh jalan lurus sgt~hihi

Selamat sampai ke rumah kecik.. rumah besar banyak bilik banyak katil.. heaven~ sila collapse sekarang.

RABU

30hb Jun 2010

Mak ayah kecik bangun awal pagi. Ayah de Nampak keremajaan sket dalam uniform Kadet Remaja Sekolah~ aku teringat aku pon setiap rabu pakai baju KRS gak mase sekolah menengah dulu. Mak de pakai baju Puteri Islam..hoho..

Kat umah kecik skang tinggal kitowang je yang tengah bersiap2 ensem2 cantek2, pastu asek rase nak g toilet je… sarapan pagi disediakan oleh jah, sue dan elmi dibantu oleh aku, kecik, jim dan adi.. sapik masih xsehat.. makan pon sket je. Nasi goring hasil nasi lebih umah aku malam tadi memang nice~

Oke, satu kereta sebenanye kena balik KL sebelum kul 2pm. Jim, jah, elmi ngan sapik terlibat ngn sumthing… aku pon taktau… aku xtergolong dalam golongan mereka.

Kul 10am – dari Kulai menuju ke tol Ayer Hitam.

Salam2 peluk cium.. kembara ajim masuk tol, keta kecik nak kena anta adi, sue ngan aku.. aku follow kecik anta adi ngn sue ke Muar dulu..hee…alasan aku, supaya balik nanti kecik xde lah sunyi sangat sampai ayer Hitam.. ngee. Aku xpuas nak lepak ngan kowang2 lagi senanye~

Sampai Batu pahat, kecik tunjuk satu kedai murtabak sedap gile~ tunjuk aje mane cukup… stop jap, makan ‘murtabak singapore’.. sedapp gile! Beli lagi 2, yg harga 12hengget satu.. untuk bawak ke rumah kakdzu. Menuju ke rumah kakdzu.. mkana tengahari kat umah kakdzu xkurang hebabbnye~ ngappngapp macam perut tu kosong..aku pon xtau apesal asek nak makan je even perut dah senak… sedappp gile.

Perut kenyang mate menagantuk, kakdzu suh tido dalam bilik~ hoho.. aku ngn kecik bantai tido sejam. Su balik umah de jap, dan adi balik terus..su anta.

4pm – balik ke batu pahat. Dah agak sayu sebab keta dah kosong.. ade aku ngn kecik aje..

6pm – sampai umah aku..kecik anta sampai depan umah aje.. thanks kecik.. nenek ngan atuk ade je tunggu aku.

Hmm… duduk ngan nenek ngn atuk dan borak2 sket.. hm.. rumah terasa sunyi.

Seyes kowang kene datang lagi, jumpe nenek aku, bagi de hepi2 lagi.

mari menghulurkan tangan memeriahkan suasana

berbuat baek dengan semua orang...
tolong selagi termampu..
dan jangan harapkan balasan daripada mereka...
tapi daripada Yg Maha Memberi tu