'BILIK ITU'

24 May 2011

"tadi gua tido kena hempap la beb..." member gua membuka bicara dengan muka baru bangun tidurnya.

"jom, cek jap" gua jawab ringkas..

gua dan member gi tido kat 'bilik itu'.
memang gua mengantuk pon time tu, so sesuai sangat la baru letak kepala jap dah nak melayang dah dibuai lena.

tiba2 gua terasa satu badan xleh gerak... ahh sudah.. betul la member gua cakap. gua sedar memang gua xdapat gerakkan satu badan, xde la macam kena hempap, sebab xde pon rasa force cm kena hempap, cuma xbole gerak je, jadi cam lumpuh.. telinga jadi bingit ngan bunyi yang gua taw gua sorang je dengar.. member gua dah selesa dah tido dalam toto dia..

sebenarnye bende ni takde la asing sangat pada gua.. banyak kali gak dah gua alami benda ni.. kat umah kat kampung sane la.. memula kena fokus, pastu baca ayat kursi dalam hati.. pastu oke la.

oke dah bole gerak badan dah..

sambung tidur lah~ lalalaAaa

________________________________________

1st time gua kena benda ni mase kat kampung, mase sekolah menengah kot.. gua sekolah asrama, balik sebulan sekali. bile balik, baring kat katil xterusik sebulan tetiba gua jadi lumpuh satu badan.. selama ni dengar citer je, bile kena tu rasa cuak gak.. gua laju2 baca ayat kursi dalam hati.. pastu oke..

gua tau memang kekadang tu sebab makhluk halus mengganggu, tapi . . .

disebabkan gua ni asal sekolah sains, aa ye, tu yang gua duk asrama sebulan sekali baru balik umah tu..

gua cuba la mengkaji benda2 yg macam paranormal ni dari sudut sains.

berdasarkan research gua, penjelasan sains terhadap perilaku 'dihempap' ni ialah 'sleep paralysis'.

sleep paralysis ni sebenarnye ialah lumpuh sementara yang boleh berlaku time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis).

senang cakap cani la; bile nak tidur, otak akan menghantar signal untuk stopkan fungsi2 tubuh, mase ni yang tak berenti ialah fungsi2 luarkawal je (cth macam bernafas dan fungsi jantung..xpayah nak suruh2 pon dia berdegup gak kan~). bile kite sedar dari tidur, automatik otak akan berfully function, means kite jadi sedar terhadap keadaan persekitaran.. tapi kalo otak xhantar signal untuk on kan semula fungsi tubuh, kita macam lumpuh la.. otak xdapat btau tangan untuk bergerak misalnye..

aAaa... merepek sangat ke? aa bace nih la (-___-)>
>klik sini pon ade penjelasan gak<

ha kalo lu klik situ taw la kan ape bende2 yang boleh menyebabkan 'sleep paralysis' nih...bace la sendiri kat link tu ha~

________________________________________

so relaks2 k, jangan taksub sangat ngan benda2 ghaib tp jangan sampai xpercaya plak.. haa selamat beramal~

dah, gua nak tidur kat 'bilik itu' skang... gudbai!

PENERANGAN YANG TERANG DAN JELAS MENGENAI 'TERANG'

23 May 2011

Bumi..pastu ade bende2 terang kat tepi2 dia... lalalaAaa~




Into The Light



1. LIKE THIS PAGE
click here --> Terang 23rd Architectural Workshop 2011

2. LIKE THIS 2 PICTURES
click here pulak --> Into The Light (aku punye photo manipulation)
and here also --> Bumi..pastu ade bende2 terang kat tepi2 dia... lalalaAaa~ (aku antar dua entri)

3. ASK YOUR FRIEND TO 'LIKE' TOO~ hihi

________________________________________

kalo nak like, like lah, tanak pon xpe sebenanye. ahahaha. banyak sangat dah persaingan dari contestant laen, gempak2 lak tu.. nape aku join? saje.. tetiba ade mase lah plak konon2nye nak ngadap photoshop.. (rindu photoshop senanye..terasa cam dah lama xmaen2 photoshop..huu)

aha.. korang browse thru gambar2 dari contestant laen taw! some of them are very creative indeed! memang puas hati tengok! aAaa ramai gak kawan aku yang join... (yg dak2 UIA tu leee... haha)

LIKE jangan tak LIKE! (^-^)/
________________________________________

Terang! 2011
is the 23rd Architectural Workshop, and is organized by Universiti Teknologi Malaysia, Skudai.

Date: 12th - 17th of June 2011.
Venue: Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Skudai, Johor.
Website : http://www.terang2011.co.cc/
Email : terang.utm@gmail.com

LAYAN BLU

22 May 2011

Salam semua..

gua baru je download movie TRON LEGACY semalam.. BluRay punye.. puas ati la gambar cantek. Olivia Wilde pon cantek.. OHH!
gua suke la tengok perangai dia dalam muvi nih . . . part2 dia gelak tu cam comel2 sebab suara dia cam serak2.. ngeeEe~

oke mengarut ape kat atas nih? . . .

*sambung download movie sambil2 buat keje CAD ngn SKETCHUP*

_________________________________

ehemm2

21 May 2011

mungkin... mungkin la orang kadang2 menipu untuk nak sedapkan hati kite. . . tapi bile kantoi, makin buat kite saket..

adehhh... (T-T)

_________________________________

HORMAT

20 May 2011

tetiba aku teringat ni . . .

raya dua tahun lepas..
aku ngan mama,pakcik makcik, dan nenek aku pergi menziarah abang pada atuk aku.

atukwan (abang pada atuk aku) borak2 sket ngan aku...
borak2 biasa suh blajar rajen2, jaga mama aku . . . yelah aku kan anak tunggal, dan beberapa ingatan laen.

dan lepas tu atukwan cakap
"kalo nak berjaya, mula2 kena hormat semua orang dulu.. xkesah la orang melayu ke,cina ke,india ke..."

hormat.

aku memang tak dapat lupa saat atukwan pandang aku dalam2 masa tu..

beberapa bulan lepas tu atukwan meninggal, dia kena langgar mase naek basikal kat area Parit Yaani, Yong Peng, Joho.. dia balik dari pasar mase tu.

al-Fatihah

weyh blog bile nak update?

11 May 2011

eh jap... oh ye.. aku ade blog upenye . . .

(-___-")>

macam xde masa nak update blog.. bahan penulisan sebenarnye banyak je berserabut dalam kepala aku nih tapi masa yang best untuk menaip tu cam xde. bile xde mood nak menulis nanti penulisan tu xbest.. terlampau straight to the point.. xde kelakar2 setakat nak ade post je.. ugh rugi la camtu. xbest. nanti bile aku ade masa free pastu aku bukak post aku pastu baca semula... xrasa berbekas kat hati. xrase ape2.. xde feel.. hoho~

ni ntah bile tah ni aku nak bercerita pasal pengalaman aku lepak2 kat Iran selama 2 minggu . . . ??

ughh

*klik 'Publish Post'... ngadap CAD ngan SKETCHUP . . .*

(-____-")>

__________________________________________

oh ye...
perasaan aku ni jap hepi jap sedih jap hepi semula. papepon aku patut bersyukur. alhamdulillah..

hepi aritu dapat lepak ngan member2 gi Iran.. pastu cam sedih sket sebab...sebab 'itu'. pastu sedapkan gak la hati nih.. balik kampung nak tenangkan hati dan fikiran ecehhwah melankolik gile perjalanan hidup aku! kahkahkah.. pastu balik dan macam otak serabut sket pasal itu.. pastu macam sedih sket pasal yg laen pula.. tapi lepas tu dapat berita gembira plak, terus terasa hepi dan rasa macam kena bersyukur sangat2..

kau pernah rasa macam dah lama xberdoa yang gile2 punye mengharap dan gile2 punye bersyukur dengan segala apa yang berlaku pada diri kau, pastu tetiba ada benda yang best berlaku pada kau..lagi dan lagi?

emm.. rasa macam bersalah tau.. macam kau endah x endah.. lepas tu orang bagi kau bunga, kau cakap timekaseh relak2 je.. pastu orang tu bagi lagi kau cekolat.. kau cakap timekaseh relak2 lagi.. tetiba dia bagi pulak keta ferrari! hambekk kau! baek kan? xkan kau still nak relak2 macam layan x layan je kan?

aa paham x nih?


__________________________________________

huu.. thank you Allah

jet lag : desynchronosis

03 May 2011

semalam gua balik dari Tehran Iran..

maghrib tu Kuala Lumpur Malaysia tengah ujan..

ujan lebat...

elok2 gua punggah bagasi gua masuk dalam bilik, gua mandi sket xnak bagi demam. pastu gua terlena.

zzZz z

gua terbangun.. kalut2 terus tengok enset . . .

5:10pm

.

.

.

"helo izad, skang waktu mesia pukul bape ha?"