beradab atau biadab??

01 September 2009

picture above depicting the facade and plantations beside my house

ketenangan itu penting ketika ingin membuat sesuatu pekerjaan...

aku dah naek tension ngan dak2 belakang aku yang bising xbertempat ni. aku taw laa kite dak2 archi ni memang lantang bersuara dan lantang bernyanyi dan lantang bergelak ketawa dan lantang berpekik dan lantang2 laen lagi... tapi biarlah bertempat~

xpayah laa setiap masa pon nak menjerit cakap dengan kawan sebelah tahap molot kau dengan telinga member tu ade laa dalam 40cm tapi kau jerit macam member kau tu jauh kt courtyard bawah tu, macam member kau pekak...pekak kah de?? bile suruh present suara pelan plak...setakat 'jaguh kampung' nak wtpe beb.

aku rasa terpanggil nak bercerita rentang pengalaman aku ketika kecil2 dahulu.

pengalaman yang dah lama tersimpan, tapi tetap segar dalam ingatan aku...mungkin sampai bile2... macam ni, mase tu umur aku baru setahun jagung. aku sedang dalam bilik di asrama Sekolah Sains aku. situasi ini berlaku petang2 lepas habis prep hour dan lepas solat asar. lebih kurang pukul 5 petang. sedang aku sibuk dengan aktiviti berkelompok bersama rakan sebaya di dalam bilik, tiba2 speaker utama yang mikrofonnye ade dekat dalam bilik pengawas tu mengeluarkan alunan ayat2 suci Al Quran...

semua nampak macam betul.. semua nampak macam bagus.. yelah, xkan memperdengarkan ayat suci Al Quran petang2 hari buleh mendatangkan dosa lak kan??

tapi ade satu masalah sebenarnye bile buat macam tu.

students kat asrama xdiam sebagai tanda menghormati ayat2 Al Quran tu... ramai senior kt level 2 yang masih terjerit2 panggil2 junior kat level 4... ade owang maen lari2 kt koridor.. ade owang gelak2. jap lagi ade dak dari courtyard mintak member kat bilik balingkan short laa, balingkan bola.. pass kan raket, campakkan skin tight... macam2 bunyi laa keluar dari mulut remaja2 ini..

oleh itu, sesi memperdengarkan Al Quran pada petang2 hari dibatalkan sebab students xdiam atau merendahkan suara. macam biadab..err kurang beradab bagi sesiapa yang tidak diam apabila mendengar bacaan Quran.

ahaa, berbalik kepada situasi sekarang ini. ye sekarang! kat belakang aku ni ada yang pasang bacaan ayat Al Quran tapi dalam masa yang sama, rakan yang duk xsampai 10meter tu lantang bersuara dan lantang bernyanyi dan lantang bergelak ketawa dan lantang berpekik dan lantang2 laen lagi...

biadabkah anda?? ehemm..silap. . .
biadabkah kita??

p/s : haaa.. bila dah dekat2 nak imsak kau tetiba aje senyap.. aku taw kowang g isap rokok kan?? sebab skang ni kau dah bising semula!!!

panas hati aku aihh~

7 comments:

  1. saba jela..
    lumrah duduk di asrama..
    hee~~

    ReplyDelete
  2. weyh aku kt studio nih bukan asrama...studio tempat sume owang buat kje..pastu dowang tu junior...junior tau tak?? perangai macam haram....

    ReplyDelete
  3. err..ak prnh lepak studio ko..ermm..mmg rase agak tekanan laa...mane istilah hormat ye? hmm.... studio ak? no komen....

    ReplyDelete
  4. bagus kalau kau paham situasi aku...situasi kami~

    ReplyDelete
  5. hoh0... panas juge kao~
    hakikatnye jarakku dan mereka lg hampir darimu...
    aku PANAS~

    ReplyDelete