"JOM SAMBUT VALENTINE!!" *tiba2 kritikan datang bertubi2 pada anda... dan anda pon blur2 dan macam xdapat terima hakikat..lalu anda pon "apehalll?!"*

14 February 2011

assalamualaikum,

aku ni kalau nak kate 'alim / berilmu tinggi mengenai hal2 agama' ni... agak jauh la sebenanye~
belajar2 gitu je..
dengar2 gitu je...
bace2 gitu je....

so penerangan aku biasenye macam orang2 kurang ilmu. maafkan aku.

topik hari ini ialah topik hangit setiap kali tiba tarikh 14 Februari.

ahahah VALENTINE DAY~

selaku orang Islam, kite follow guidelines dari Al-Quran dan Sunnah. dalam Quran Allah ade mention..

'kalau follow ritual satu kaum tu, kita akan jadi kaum tu'

..aAaa ni macam versi translate orang kurang ilmu macam aku ni la ye. siapa2 yang lebih arif boleh tolong betulkan aku.

ade member tanye :

xboleh ke nak wish2 mase 14hb Februari?
tukar2 hadiah mase 14hb Februari tu haram ea?
kalau xde sebut perkataan 'hepi valentine' tp bagi hadiah.. oke x?

ni kalau tanye kat orang alim2 ni jawapan dia mudah je.. "xboleh.. salah.. haram..negatif.. dan jawapan2 laen yg merujuk kepada ayat/ perkataan larangan"

jawapan aku?

emm... (disebabkan aku ni kurang ilmu..) pada pandangan aku, janganlah celebrate Valentine atau melakukan perbuatan yang dilakukan pada hari Valentine (cth : bagi2 hadiah.. wish2.. ) sebab kalau buat itu, nanti dah jadi 'memfollow ritual kaum laen'.. lawan larangan dlm Quran? dosa tuh..

so kalau nak bagi hadiah nak wish tunjuk kasih sayang sesama suami isteri contohnye, lakukan je pada hari laen.. selain 14hb Februari.. pilih jelah hari laen. ade lagi 364 hari bagi tahun biasa dan 365 hari bagi tahun lompat (2012 nanti tahun lompat..)

kalau buat camtu..... tak bercanggah lah kan? dah tentu mase kau bagi hadiah tu kau xde terdetik terniat dalam hati yg hadiah tu adalah bersempena 'hari valentine' yang kau tak sambut tu kan? kalau wish pon, mestilah wishing itu xde menyebut tentang 'valentine'...

oke x skang?

(plis lah kawal nafsu korang untuk memberi hadiah pada 14hb Februari.. korang lampiaskan lah nafsu memberi hadiah tu pada hari laen) haa hambek kau ayat-pakai-lepas~

sori laa kalau idea aku ni bangang2 sket di mata orang2 berilmu tinggi dalam bab2 agama.

aku dah pernah terangkan dulu tentang cara setiap orang berfikir tu xsama bergantung pada tahap ilmu dia. kalau lahir2 dah dalam keluarga imam, pastu belajar tinggi2 kat sekolah agama, memang orang tu akan dapat terima aje idea 'halal haram' - xpayah nak elaborate panjang2, ikut logik akal, dan xpayah bagi fakta2 duniawi.

penerangan aku bagi ni untuk orang2 macam aku. atau mungkin untuk aku sorang je..~

5 comments:

  1. ina punya kes pulak... :((((
    ina tak pernah dapat hadiah dalam 365hari tu...

    ingatkan nak buat valentines day ni as alasan so tht dia beli satu bunga..satu bunga yang dipetik kat jln raya pun tak pe la... -___-''

    tapi since phy dah put it tht way..ok, tak nak celebrate dah.tak nak bunga dah. tak nak present dah. tak payah kasi apa2..

    inaribena

    ReplyDelete
  2. kite harap orang tu bagi bunge mase ari laen ea? doa2 la.. rasenye kalo 'si dia' bace ina punye blog, mesti dia buat sumthing punye~~~~ (btw, ina mmg ade secret admirer ea kat blog tu blambak komen dari anon yg same~ ahahaha)

    ReplyDelete
  3. salam akhi..satu post yg ckup MANTOP...sebenarnya rmai juga mereka di luar sana yg sedia maklum hal2 mcm ni, tp tetap keras hati utk menyambutnya...mereka ni kdg2 dah tak perlu lg penjelasan, tp sebaliknya kesedaran...anyway aku suka point kau yg simple tp bermanfaat...

    ReplyDelete
  4. x pnah sape2 bg bunge ataupon gule2 d waktu valentine kat aku.. tp aku mengharap ko dpt blanje aku megi dabel pade hari2 yg laen.. ok pai?

    nice post!

    ReplyDelete
  5. aku cume berharap dapat sampaikan bende2 berat pasal hal2 agama ni dalam view yg sedikit berbeza.. yg cam simple2 tp xbercanggah la.. bukan semua orang ade semangat nak baca buku agama yg serius tu.

    fami : aaaaaaa... tu aku kurang pasti...lalalalaAaa (maen conteng2 dinding xhiraukan fami)

    ReplyDelete