WHAT HAPPENS IN VIETNAM STAYS IN VIETNAM

06 February 2011

ye..masih lagi bercerita tentang pengalaman di vietnam..

- (^0^)/
masa dalam bas, aku suke lambai tangan kat awek2 naek motor.. dorang sporting je, sume pon senyum n balas lambaian. pakwe dowang yg tengah bawak moto pon same. ade sorang tu, de angkat tangan semula sampai handle moto senget2 macam nak tlanggar moto sebelah. ahaha~

- "abang kacak.. beli beli, murah tak mahal.. banyak kaler banyak design"
Kat area pasar Ben Tanh memang tempat membeli belah barang.. macam uptown gak la. barang murah2 tahap lupe diri gak la dorang ni membeli belah aku tengok.. aku tengok je aku xmembeli belah pon.

- 1 US Dollar = RM3 = 20,000Dong Vietnam
Aku membeli belah masa kak elmi ade kat sebelah aku je.. sebab dia pegang kalkulator (kalkulator saintific tu~) dan dia macam dah pandai nego2.. dah pandai bajet2 harga barang mana yang murah, barang mana yang mahal.. aku ikutkan je~

- "this guy got plan.. he got plan"
situasi : jalanraya lebar gile, 4 lanes untuk 1 way kalo xsilap aku.. pastu ade 2ways la plak kan.. pastu xde vietnamese yang nak melintas jalan, yang ramai2 nih sume ialah kami segerombolan anak Mesia dan ade omputih 2 3 orang. tibe2 syapik angkat tangan dan terus aje jalan.. kenderaan laen sume start bagi laluan dan gerombolan tadi sume follow belakang syapik.. sambil melintas aku sempat dengar omputih tu cakap ayat kat atas tu~

pengalaman melintas jalan yang penuh sesak ngan kenderaan (motosikal mostly..) memang best.

- "hati2 sket ye, table tu kecik je tu.. kopi panas tu.." <--aku yang duduk kat blakang ni pon bole dengar kakak stewardess tu cakap pada piei.
dalam kapalterbang MAS masa perjalanan balik. suasana yang friendly. aku duduk tepi tingkap, sebelah aku ade dua seat kosong. (masa online check-in, aku dah set kan ahli2 group yang sama tiket ngan aku sume duk tepi tingkap..)

*grup aku = aku,hazim,hazwan,ajim,encem. yg laen duduk sebelah2~


jam pukul 8malam lebih2 sket kot mase tu. sejurus selepas aku melantak nasi+ayam sweet sour. eishh rase lapar lagi la plak.. hoho. long story cut short, aku dapat lagi satu set nasi+ayam sweet sour dari abang steward~ cukup la kot 2 set. aku ni xde la pelahap macam si piei tu sampai 3 set melantak pastu siap mintak tambah ferrero rocher lagi.. xsempat hilang penat stewardess tu ulang alik amekkan macam2, mintak lagi air jus lah.. kopi lah.. sampai stewardess tu tanye "coffee? betul ni?" ahahah~ (^0^)>



p/s : aku xtransfer lagi gambar dari dalam enset aku.. wire enset aku ilang la plak~ (-__-")>

2nd p/s : ye aku tawu.. mesti member aku yang sorang tu akan cakap "asek ilang barang aje!(>o<)O"

3 comments:

  1. takleh blah siap lukis gmbr plan seating (n stewardess tu :P)

    ReplyDelete
  2. comel kan aku lukis? hahaha... souvenir nanti aku tengok jap.. ade ke tak tah utk kau.. kalo xde dari aku, kau mintak la dari orang laen. ahahaha

    ReplyDelete