Trip Balik Kampung a.k.a. Journey To The South

14 July 2010

AHAD

27hb Jun 2010

Masih berada di kaed. Pagi2 tido..lepas tux tau nak wtpe… ajak kakjah keluar petang2 pon xnak~

Malam – aku, jim, kecik, jah, zuber, sapikman, azri makan malam same2 kat kubo.. tengok bola.

Aku bukan jenis yg gile bola. Tapi perlawanan Jerman lawan England ni memang nice. Ade jaringan England yg xdikira dan ada gol offside yg dikire! Woha!

Habes mkn nak wtpe ea??

Jalan2 overnight~ ngeE.. aku jah jim n kecik

ISNIN

28hb Jun 2010

Oke, masuk uia kul 530am dan sambung tido jap.. driver aku, kecik kena laa rest jap sebab jap lagi dah nak blik Johor.

“Kul 10 kite gerak k~”

Kul 10am – barang kecik banyak giler nak bawak balik umah, keta savvy dah agak sendat. Aku plak bawak pc aku dalam satu beg roda biru. Satu je…. Tp besar giler~

Oke, dah penuh satu keta.

Ohh ye, selaen aku dan kecik, ade adi jugak yg nak tumpag balik johor…

Kul11am – siap isi semua barang dalam keta dan sumbatkan diri juge

Kecik call jah dan cakap yg kami dah nak balik.. jah ajak sarapan sesame dulu.. mm.. aku pon cam xsampai hati nak tolak.. oke, kite g sarapan dulu la. Tapi keta kecik dah penuh, so kena laa naek keta ajim utk g sarapan kat luar. Call ajim dan suh ajim dating kaed.

“jim, jom g johor~”ujar adi

Dpendekkan cter, ajim ajak jah, jah nak teman pompuan kalau nak ekot, so ajak elmi, mak elmi suh g, alang2 amek elmi kat sg. Buloh, ajak sekali sapikhishamudin..

So the journey begins~

Petang sampai umah adi.. maen2 ngan anak sedara adi sangat bestttt!!! Ehh..err..asal aku je yg exsaitet ngan dak2 nih?? Hahahh. Aku mmg ske budak2~

Malam – makan malam kt umah sue dan ade kakdzu dtg join skali.. mi bandung terrbaekk! + nasi goreng ayam +naget. Hoho, seronok kat umah sue nih.. kjap aje dah rapat ngan kuage de. Hahah~

Kua jap g Tanjung, ade expo..macam downtown laa.. aku bli selipar, beli baju utk esok.. beli spender..

1130pm – pompuan g tido umah kaksu, lelaki tido umah adi. Palnning kami ialah menuju ke air terjun gunung ledang pkul 8am.

SELASA

29hb Jun 2010

Bangun seawal jam 630pagi, kami mempersiapkan diri baek dari aspek rohani mahupun jasmani. Sarapan lontong sedapp di rumah adi dan berbalas mesej dengan pihak gadis di rumah su…

OITT!! BANGUNN!!

Kul9 lebih2 sket barulahh terpacul su dan rakan gadis laen~ hahah.. lama sangat mekap ke??

G air terjun nak yg tinggi2 aje, lagi best kate sue..

Huhh hah huh hahh penat giler tapi akhirnye sampai~ aikk? Pompuan xjoin mandi??hihi.. orang pompuan tgk dari tepi ajee, sayang mekap ilang..kami yg lelaki aje layan kesejukan air pagi itu~

Tengahari – menuju ke daerah seterusnya, Batu Pahat.. sapik pening2 lak

Kat batu pahat ade rumah ramai orang tapi yang available mase ni ialah Bear dan An/Azhan.

Pukul 3ptg dah lapar gile lepas penat maen air terjun + xmakan pape lagi, stop kt umah bear untuk makan~ ngee… pedal ayam sedappp gile wa cakap lu! Pastu ade dessert, bubur durian sejuk makan ngn roti! Wallaweyhh perut maseng2 dah kembung~

An suh dating umah, kat umah de xde sape2 arini. De nak belanje Nasi Beriani Gam~ hoho.. tp kami dah kenyang gile.

Orang mengantuk disorong bantal, aku pon tido jap..ahaha

Teruskan perjalanan ke Ayer Hitam, rumah aku..

Nenek memang hepi lahh kalau ade ramai orang datang umah de~

“aku dah tau dari mane kau belajar cakap banyak..” bisik ajim pada aku

Ahahah… enough said, kalau nak tau pasal kampong dan rumah aku, kena pergi dan rasa sendiri. Ohh ye, dak2 nih dah rasmikn dulu toilet ngan bilik air baru umah nenek.. haha. Durian banyak jatuh harini, untung laa kowang makan durian baru jatuh kat blakang umah tu aje.dan aku harap kowang puas hati makan malam kat umah nenek, kami ni orang kampong aje.. makanan pon ala kadar aje. bungkus makanan lebih tu dan bawak masuk keta. Bukan ade sape pon nak makan kt umah ni.. memang masak untuk member2~

9pm – pecut kat highway, menuju ke Danga Bay. Dalam keta, aku terasa cam trip kali ni terlampau singkat.. dan sume bende kena buat ngn cepat.. skang ni tetiba dah menuju ke johor bahru.. sampai danga bay kul 10, kedai2 dah nak start tutup. Hoho. Fun fair pon dah x fun sangat.. mase nih ade Yus/ Yusri, teman jejalan, dalam hepi2 bergambar kat replica rumah2 tradisional johor, kami rase sedih sebab sapik xsehat sangat2 dan tido dalam keta aje. huu

Kul 12am – hoho..nak tido kat umah kecik malam ni.. kt Kulai… err jauh tu sebenanye~ perjalanan nak ke taman perumahan umah kecik ni agak horror sket la.

Imaginasikan ini : jalan tar baru yang besar dan lurus gile…tepi kiri kanan kebun kelapa sawet dan xde lampu..ohh ye, xbanyak kenderaan lalu. 30minit kau bawak keta tanpa perlu belok2, memalam bute… hoho. aku teringat cerita seram, tp xkan aku nak bukak cter tu lak pada kecik yg tgh mmandu kat sebelah aku nih..hahah. pasang lagu kuat2.. sapik kat blakang tido. Ehh jap, kecik yg kt sebelah aku tgh drive nih pon tido jugakk! Hahah..sape suh jalan lurus sgt~hihi

Selamat sampai ke rumah kecik.. rumah besar banyak bilik banyak katil.. heaven~ sila collapse sekarang.

RABU

30hb Jun 2010

Mak ayah kecik bangun awal pagi. Ayah de Nampak keremajaan sket dalam uniform Kadet Remaja Sekolah~ aku teringat aku pon setiap rabu pakai baju KRS gak mase sekolah menengah dulu. Mak de pakai baju Puteri Islam..hoho..

Kat umah kecik skang tinggal kitowang je yang tengah bersiap2 ensem2 cantek2, pastu asek rase nak g toilet je… sarapan pagi disediakan oleh jah, sue dan elmi dibantu oleh aku, kecik, jim dan adi.. sapik masih xsehat.. makan pon sket je. Nasi goring hasil nasi lebih umah aku malam tadi memang nice~

Oke, satu kereta sebenanye kena balik KL sebelum kul 2pm. Jim, jah, elmi ngan sapik terlibat ngn sumthing… aku pon taktau… aku xtergolong dalam golongan mereka.

Kul 10am – dari Kulai menuju ke tol Ayer Hitam.

Salam2 peluk cium.. kembara ajim masuk tol, keta kecik nak kena anta adi, sue ngan aku.. aku follow kecik anta adi ngn sue ke Muar dulu..hee…alasan aku, supaya balik nanti kecik xde lah sunyi sangat sampai ayer Hitam.. ngee. Aku xpuas nak lepak ngan kowang2 lagi senanye~

Sampai Batu pahat, kecik tunjuk satu kedai murtabak sedap gile~ tunjuk aje mane cukup… stop jap, makan ‘murtabak singapore’.. sedapp gile! Beli lagi 2, yg harga 12hengget satu.. untuk bawak ke rumah kakdzu. Menuju ke rumah kakdzu.. mkana tengahari kat umah kakdzu xkurang hebabbnye~ ngappngapp macam perut tu kosong..aku pon xtau apesal asek nak makan je even perut dah senak… sedappp gile.

Perut kenyang mate menagantuk, kakdzu suh tido dalam bilik~ hoho.. aku ngn kecik bantai tido sejam. Su balik umah de jap, dan adi balik terus..su anta.

4pm – balik ke batu pahat. Dah agak sayu sebab keta dah kosong.. ade aku ngn kecik aje..

6pm – sampai umah aku..kecik anta sampai depan umah aje.. thanks kecik.. nenek ngan atuk ade je tunggu aku.

Hmm… duduk ngan nenek ngn atuk dan borak2 sket.. hm.. rumah terasa sunyi.

Seyes kowang kene datang lagi, jumpe nenek aku, bagi de hepi2 lagi.

2 comments:

  1. hmm..ajak diorg je.............

    ReplyDelete
  2. aaa.. ni lah sebab aku malas nak post cter nih. aku dah taip lame ni kat word mase kt umah.. lepas tu ade msg2 dari kawan2 yg bkecil hati lak sebab xdiajak. bende ni xplan lgsung.. kebetulan aje.. kalau nak ajak sume orang mase pagi tu jugak.. mau xbalik hari tu laa jawabnye. aku pon xready pape. bju pon xde sebab bajet trus sampai umah.. aku mintak maaf laa pasal xajak ramai2.. tapi aku sentiase mengalu2kan kawan2 aku utk dtg kampung aku. nanti kite g jalan yg proper ea... sowi (-__-")>

    ReplyDelete