aku hilang minat nak menulis nampaknye... huu~

11 January 2011

ape khabar semua?


aku hilang mood nak menulis lah. xtau kenapa... nak kate xde bende2 best atau besar berlaku dalam hidup aku pon xbole gak.. ade trip g singapore, ade dak deakin datang studio.. ade kasut baru ada tengok muvi sorang2 ada case study kesana kemari ada macam2...


oke lahh, sume member aku dah start upload gambar singapore, menulis mengenai pengalaman di singapore.. aku??


emm


bole tahan besar beg sume orang ye.. yasin xbawak beg yang sandang kat belakang tu, de ngan ajim bawak beg yang ade roda.. maen tarik2 je~


first time gune pasport mase kat imigresen singapore, kakak tu tanye aku first time travel ke.. bukak cap plz, nak cek upe aku sama x ngan gambar pasport.. aa lalu kat scanner.. xde bende sangat.. ha aku jadi imam subuh kat open space kt tempat imigresen tu weh. best la jugak kan macam orang ramai tetiba follow join, kan ke elok tu camtu


singapore bagi aku macam maju berbanding malaysia. pertama kali masuk singapore aritu, memula tu kat area KTM singapore, bapak la kuno nye bangunan de, tu bukan la masalah kan? kire macam heritage ke papelah pandai2 lah kau goreng kan nak bagi nampak macam bagus, tapi kalau dah bau kencing kucing merata pastu buruk xde nak bersih2kan dinding lantai pe sume, ape citer? kamon la Mesia..jangan bagi jatuh my water face plz.


lepas tu dah masuk kul 8setengah pagi camtu dengan beg besar2 tu terus maen lari2 keliling singapore xde nak letak2 dulu kat tempat menginap ke ape ke.. hampeh. kejap je sume dah pancit. aku yang paling depan mase follow Mr Ben. Mr Ben ialah orang berasal dari Penang yang duk di Singapore dan menjadi pemandu arah kami ketika di singapore.. bagi beliau, semuanya perlu laju! berjalan perlu laju, bercakap juga perlu laju! nasebbaek aku follow belakang de betul2, ade gak la input aku dapat mase de bagi pengenalan terhadap Singapore.


Satu perkataan tentang Singapore yang aku boleh cakap bile first time tengok, ialah BARU. semua bende nampak baru. bangunan baru, interior baru, cat baru, kereta baru, jalan tar pon nampak baru! baru belaka. ada jugak kawasan deretan bangunan2 lama macam heritage gitu, tapi kaler de baru, or ade touchup2 sket bagi nampak baru. paham x? baru. dan semestinya bersih.


aku masih lagi berjalan dengan laju bersama Mr Ben, dan rakan2 pancit di belakang.. berjalan lalu depan bangunan, lalu kaki lima, lintas jalan.. rasa selamat. nak lintas jalan misalnya, xde pon fly over nak lintas jalan macam kat Negaraku, cume ade line2 kuning kawasan melintas, pastu kekadang ade lampu yang bitau bila masa untuk melintas. yang bestnye ialah, prioriti melintas jalan kat kawasan yang xde lampu tu! kat area yang cume ada line2 kuning tu, kereta sume akang berenti dan bagi laluan pada pejalan kaki. haa, macam aku tetiba je berdiri kat tepi jalan, pastu kereta berenti untuk bagi aku lalu. xde plak kereta belakang tu nak hon2.. oke la dorang kewl je~


kat singapore xde jalan jam.. <--ni Mr Ben 10 cakap nih. aa ye la tu kot aku percaya je. sebab memang agak laju pon perjalanan semua bende kat Singapore nihh~ pastu siap ade signboard elektronik yang boleh detect bape banyak kete ke ape tah, pastu bole bitau bape minit boleh sampai ke satu2 destinasi tu.. WOHA!


tengok betul2 ape tulis kat dinding tu~



WOHA ialah salah satu firm arkitek yang femes di Singapore. femes sesangat, menang banyak award; Aga Khan pon ade hah hambekk kau!


so kami berpeluang tengok opis WOHA yang gempak tu. bangunan 3tingkat ngan dinding kaler itam ade open space tempat lepak2 kat atas. pantry macam kat umah orang kaya. ade bilik untuk kitorang sume 30 orang duduk tengok corporate video dorang..ah best lah senang citer. mase orang WOHA tayang video dan bercerita penuh tekun tu, aku kat belakang sekali, aku saje xduduk kat kerusi, aku baring kat tilam! muahaha. mase tu dah tengahari penat gilebabs lepas jalan2 dapat kusyen besar cam tilam, dapat aircond.. aku tidur xhengatt! ntah sape sebelah aku tido skali pon aku dah x amek pot dah..


lepas tu ade sesi makan2 free kat SIA. SINGAPORE INSTITUTE OF ARCHITECT. macam Mesia peunye PAM la nih. boleh tahan best gak. makanan de memang aku bantai semua, dalam kuantiti yang banyak. ye saya berpuas hati dengan layanan anda plus dapat goodie bag ngan buku2 lagi memang aku sayang lebeyh lahh! bertambah berat dah beg sume orang lepastu.




Singapore ade MRT ; MASS RAIL TRANSIT. bayangkan LRT (Light Rail Transit) Mesia tapi ni versi angkut orang tahap 'mass' punye. get it? de besar sket, lebar sket.. maju sket.. dan rasenye laju sket.. oh lupe, senyap sket dari bunyi2 besi bergeser macam yang Mesia punye. lagi? emm, MRT nih ade masa lalu atas, ada masa lalu bawah tanah. macam biase la kan Mesia pon same je weh toksa la nak bitau pasal ni pai oi! ok2.. MRT nih bile de lalu bawah tanah , de punye bawah tanah tu tahap ntah bape lapisan petala bumi tah, yang aku ingat ade la turun escalator dalam 4tingkat kot.. setiap tingkat lak bole tahan tinggi de punye floor to floor height, so memang aku bajet dalam gile lahh kat core bumi, dah macam nak terpijak teras bumi gak la nih oke memang exagerate sket nampaknye ye. maksud aku tu, planning pasal nak buat bende dalam tanah nih kena teratur.. dorang bole korek tanah dalam2 pastu bangunan highrise kat atas tu steady je xruntuh. plan singapore memang teratur.




oke tadi ade sebut pasal escalator, aa escalator kat singapore bole tahan best gak! sesuai ngan budaya laju mereka... escalator kat area public bole tahan laju! berdesup je kau ttibe dah samapai atas. bagi Mesian tu macam nak dekat2 ngan culture shock gak la masa awal2 tu, nak dekat jelah, xde la sampai nak terjerit2 nervous plak kan~. seronok gak la. escalator dalam shopping mall cam bese je xde la laju mane, bersesuaian ngan sikap pengusaha yang inginkan warga manusia melilau2kan pandangan ke segenap ruang kedai.


peak hour, orang memang ramai gile, semua nak bersesak2 naek MRT nih.


plan singapore memang teratur. mane aku tau nih? nih mase aku dan rakan2 gi URA ; URBAN REDEVELOPMENT AUTHORITY. kat tempat nih dapat tengok macamane mereka membangunkan Singapore. daripada apa yang aku faham la, dalam bahasa senangnye kalau nak bandar atau negara yang teratur nih, kene START NEW! kalau kau dah ade satu bandar atau kawasan yang berpotensi, tapi sayangnya tempat tu dah ada settlement yang agak caca marba/ celaru/ camharam.. kau bom je licinkan satu kawasan tu. hahah, maaf kalau kelihatan macam kurang sopan di situ. tapi itu apa yang berlaku: mereka jentolakkan sahaja bangunan2 lama heritage ke hape ke tu nanti dulu pikir. skang nih kene bagi tempat tinggal dulu, dan dalam keadaan tempat kecik sempit tu, mereka start belajar pasal teori taman Ebenezer Howard, dan teori bandar Le Corbusier. apply dan pap! Singapore today. masa awal2 tu memang culture shock jugak orang Singapore sebab dari idup kat umah macam kampung Mesia, pastu tetiba duduk kat highrise! hammbekk! tapi dah memang manusia nih adapt ngan persekitaran.. so lama2 berjayalah. kat URA nih, dorang sentiasa fikir tentang Singapore pada masa hadapan, 50 tahun akan datang misalnya.. kalau air makin naek ke.. orang makin ramai, sektor industri kena dibesarkan ke.. perlukan lagi banyak air ke..


bangunan2 kat singapore nih kebanyakannya highrise lah kan dah tempat kecik je.. so bile hari first tu aku rasa memanjang mendongak je lahh. tapi yang best bile dapat naek THE PINNACLES@DUXTON. private residential apartment yang ada open space yang nice kat atasnye!

aa.. cani! ahahaha

tempat tinggal? kat hostel murah je lelaki sume satu bilik je isi penuh..20 orang ea? roughly la tu kan? kat bawah tu kedai minum2 arak, bau de pon masam je.. kat tingkat atas ade budak2 kaed uia bertasbih, solat jama', berzikir bermuhasabah dan mengingati Allah sehingga terlena. tidur satu malam je ponn kat singapore. sebelum sampai ke hostel, dah jalan jauh gile gile punye malam pukul 10 camtu la kot.. abes satu Little India tu kitorang lalu kot.. xde la Little sangat, haus gak la tapak kasut baru aku nih~


selingan sikit ye, kasut baru (kak elmi pilih; 'kalo aku suke tu maknenye orang sume suke la tu' <--ayat de mase tu, pastu kakjah yo-yo-o la support cakap kasut nih cantek je even xde tali.. pastu bile aku dah pakai time kat S'pore, keje nak sakat aku je.. tanye2 apesal pelik sangat kasut aku xde tali tu~ grr)


dah sampai tu, memang kaki aku dah melecet, ade macam benjolan buih air kat area jari kaki aku.. erghh de punye pedih tu, malas nak describe, kau paham2 je lah. so sesampainya di bilik yang sesak dengan dak2 nih, aku terus naek ke katil atas; aku pilih katil atas, dan terlena... sejurus selepas bermuhasabah dan mengingati Allah. ehem2. pukul 4pagi aku bangun, baru terpikir nak basuh kaki.. aku gi mandi shower air panas seronok gile xde sape jerit2 kat luar pintu suruh cepat.. hensem2 dalam kegelapan bilik hostel.. dan bertemu Allah. (aku xsolat maghrib ngan Isya' lagilahh.. naseb bek aku tetibe terbangun pukul 4pagi sebab Siddiqi katil bawah aku mase tu baru nak baring semula, katil gerak2, de baru pas solat sunat kot.. bagus de tu) Pagi hari kedua kat Singapore, sementara aku bersarapan roti dan kopi di area bar kedai, kat tingkat bawah hostel la, aku sempat conteng dinding/ kedai tu.. kena la tinggalkan 'mark' omputih cakap~ hohoho.


vandalisme~



kedai arak tempat aku bersarapan


aa.. aku xpasti sangat ade bape ramai orang yang sanggup baca entri nih, sebab aku pon sedar, entri nih panjang kemaen! aku cakap nih berdasarkan pengalaman aku sendiri lah, aku bile ngadap entri panjang dari mimie contohnye, aku baca atas tu sket.. aku skrol laju2 ke bawah aku baca bawah tu sket.. pastu kalau cerita de masih lagi berkisar tentang perkara yang sama, aku xbace dah yang tengah2 tu.. hahaha! so dalam penulisan panjang nih, penutup tu sebenarnya memaenkan peranan yang penting untuk menetukan sama ada orang akan skrol ke atas semula atau tutup je page nih..


Konklusinya, walaupon cerita tu berkisar tentang agent CIA nak menangkap pencuri terhebat, muvi The Tourist tu bagi aku biase2 aje. walaupon ada Angelina Jolie, movie tu biase2 aje. sesuai la kalau kau nak tengok dengan bini kau. dengan bini aku cakap! bukan dengan awek/pakwe (sebab nanti aku jeles korang sume bawak awek bawak pakwe je..wekkk!). de cam romentik2 aje xde aksi2 pon.. biase je. lebih kepada hiburan santai. so aku pon layan jelah tengok muvi macam tu sorang2~

WOHA!!

No comments:

Post a Comment