STRESS IN : STRESS OUT ~

17 October 2010

nak bagi nampak elemen islamic sket pada sesuatu bangunan tu, ambil kira la pasal level of openness de.. jangan bagi see through sangat~ kalau rumah stail islamic ni, kena amek kire pasal privacy. kalo dah bubuh dinding glass je sume, duduk dalam rumah pon sang gadis yang sudah akil baligh kena pakai tudung pakai baju lengan panjang seluar stoken siap2.. kesian x? kesian x?

___________________________________

aaa.. ini aplikasikan juge pada pakaian yang see through tu. yang nampak baju ketat dalam tu. seronokkkk je aku tengok ha~ (huu huu sonokknyeee2~) ahh nak salahkan aku usya pompuan camtu satu hal lah, satu hal lagi ialah tujuan nak bagi nampak dalam tu nak watpe? lelaki memang la ramai yang suke, kalau bole nak lepak same2~ pastu nanti kat neraka pon lepak same2 gak. ahaha

___________________________________


oke berbalik kepada bangunan islamic. toilet de tu jangan bagi mengadap atau melawan arah kiblat. *kiblat?? haa ye arah kiblat.. 292° 30' 00"* ade banyak lagi arah laen, pandai2 lah aplikasikannya.

dan disebabkan kite ni dapat pahala kalau masuk toilet kaki kiri, kite kena design bagi orang tu gune kaki kiri mase melangkah masuk. cemane wehh? buh signbod ke?

pintu toilet tuu.. kan kan, buat engsel de kat belah kanan. so daun pintu tu bile orang bukak/tolak, lepas tu kebiasaannye kite manusia yang berjalan dengan dua kaki ni akan melangkah pula dengan kaki kiri dulu ke dalam jamban itu. xpernah perasan ea? gi toilet kali ni try~


err bende gelap ni aku punye CAD embassy building 3rd year taun lepas.. tu pintu toilet tu camtu, so langkahan pertama mase masuk tu insyaAllah la kaki kiri. haa OKU lak kasi de kat depan2 aje, xkeje lak kan dowang nak lalu kat 'drop' tu.

emm lagi,

kalo wat bangunan besar2 megah2 tu musolla jangan la bagi kt basement terperuk kat ceruk, tambah lagi ngan tempat amek wuduk (ablution area) pompuan kat lua (wat de..!?) ohh ohh, jangan lupe circulation orang nak masuk surau tu. xkan nak bagi pintu masuk tu kat depan nanti orang lalu lalang la depan orang semayang.. xelok pulak dah jadinye. dan separation antara jemaah lelaki ngn pompuan tu pon bagi elok2 sket.

haa...ape lagi . . . ??

masukkan lahh mende2 passive design dan segala macam term rain water harvesting, photovoltaic roof, green roof atas dasar mengelakkan pembaziran menggalakkan penjimatan.
*membazir amalan . . . <--ha sambung sendiri*

ambil kira juga keadaan persekitaran (site analysis) agar jiran2 tak memaki bangunan tersebut kelak. kegembiraan neighbourhood, kebahagiaan tuan punye bangunan (dan consultantnye, arkitek) . . .

___________________________________

aaaaa... sambung ngadap CAD dan SKETCHUP lagiiii.. erghh dah penattt~ (-__-")>

v[-__- ]v "piss yaw~"

5 comments:

  1. perggh ana suka post enta ni...TERBAAAIIKKK!! ana setuju sgt...al maklumlah, ana pun bdk arch jgk..bkn arch design bangunan yg biasa kt masjid tu..tapi singkatan utk architetcure...ok ana nak smbung baca blog org...good job bro..eh silap..ahsanta ya akhi

    ReplyDelete
  2. hai Ana~ salam perkenalan (^-^)>
    *aku harap si Ana ni adalah gadis hot yg masih single~*

    ReplyDelete
  3. kepala hotak ko! (alamak..terguna bahasa kasar..hilang keayuan 'ana') ehemm2 (malu2 pipi mula merah) em maaf akhi, jgn salah faham, ana ni lelaki..ana rasa enta knal siapa ana...ihik ihik

    ReplyDelete
  4. tu la pasal..selalu kat bangunan Cina yang buat. Nak semayang ada la masalah termsuk`lah nak solat. Toilet pun tak de air...

    ReplyDelete
  5. ohh hai aida cy~ *xperasan dah ape de komen..* hahahh gurau2~ ye betul setuju

    ReplyDelete