TISU SEPULUH RINGGIT

11 April 2011

"assalamualaikum.. " ujar pakcik itu sambil dipimpin seorang makcik.

.

.

.

seraya itu jugak aku teringat,
ade member aku yang pernah cakap betapa dia rasa xpatut untuk orang mintak2 duit ni.. macam xberusaha.. ntah lah..

macam ni laa..
kalo kau xde keikhlasan, xpayah bagi.. kalau dalam hati ade terlintas rasa macam xbape nak puas hati bile pass duit tu.. xpayah la. kau pandang je member kiri kanan kau~ hahah

tapi,
xsalah untuk berfikiran positif.
macam kau beli barang ciput je bayar gune duit besar pastu cakap "nevemaen, kip de cen~" (hah! omputihh kemaenn! hebakk mu nihh~)
kau boleh jugak anggap yang kau sedang membersihkan harta kau dengan bersedekah. xpayah pikir panjang2 pasal ke mana duit tu pergi, siapa yang dapat keuntungan sindiket ke hape ke.. xpayah pikir susah2. pikirkan part kau aje (lelaki memang malas nak pikir2 bende panjang2 sampai jadi komplikated..)

lagipon,
ade sorang member aku cakap, dia kalo time2 tengah sengkek, mase tu dia akan lebihkan 'memberi'.. nape? sebab dia percaya nanti dia akan dapat pulangan berganda! *pulangan berganda - macam iklan pembiayaan rumah dan insuran bla bla bla aku taktau pon.. tibai je..* mungkin betul mungkin tidak tapi ini semacam satu daya semangat bagi dia. aku agak suke gak idea tu.
try lahh! (^-^)

.

.

.


*lalu John (bukan nama sebenar) membelek wallet Levi's <--yg beli kat Danau la tapi~ . . . ade satu jenis duit je. tapi dia xragu2, dia tawu ini pon salah satu dugaan, kalo kecik cani punye hal pon dah kalah ngan nafsu.. memang haramjadah~*

it's your call now~
_________________________________________





p/s: btw, best jugak beli tisu dalam plastik kecik2 yg cam orang pompuan selalu simpan dalam beg dorang tu~ bole lap hingus. hoho (srroooot2~)

2 comments:

  1. bagus2...betul tu...bagi jelah, jgn byk pikir ke mana duit tu pergi...dalam satu maksud hadith sohih Rasulullah saw, "harta kita bukan yg ada pada kita tu, tapi yg kita beri pada org tu lah sbnrnya harta kita"...ia jugk salah satu cara utk bersihkn harta kita...nice entry

    ReplyDelete
  2. oo ye pasal hadith ko cakap tu aku penah dah btau jalan citernye kat entri:

    http://hahaharamjadah.blogspot.com/2011/02/sesi-bermuhasabah-bersama-senior.html

    tmekaseh bro

    ReplyDelete